Tripoli splittrat – interna strider i rebellägret


Den här artikeln i New York Times beskriver de skarpa konflikterna mellan de olika väpnade grupperingarna som tagit över i Tripoli. Det handlar dels om regionala konflikter, men också om en politisk maktkamp mellan USA-vänliga liberaler , Qatar-stödda islamister och f.d. Kadaffiallierade.

Dessa grupper tävlar nu om äran av att ha tagit Tripoli, och utnämner sina representanter till Tripolis verkliga ledare på löpande band. En av de som utsetts till högsta befälhavare över huvudstaden är en Abdel Hakim Belhaj, som så sent som 2001 stred med talibanerna i Afghanistan. Enligt New York Times befinner han sig för tillfället i Qatar för att möta NATO via qatariska mellanhänder, som vill tillförsäkra västmakterna om att Belhaj inte utgör något hot.

Konflikterna sägs också röra hur Libyens stora oljerikedomar ska exploateras. De styrande i Benghazi anklagas för att fatta självsvådliga beslut i fråga om oljan.

Även fler tecken på risk för fortsatt inbördeskrig tornar upp sig. Muammar Khadaffis son, Saif-al-Islam Khadaffi, hävdade idag via telefon att man har 20.000 unga män redo att strida, och lovade att strida intill döden. Rebellregimen har givit de libyer som stödjer Khadaffi en tidsfrist till på lördag för att kapitulera, eller annars angripas militärt.

Allt detta pekar på att det inte handlar om ett enat folk som har rest sig som en man, utan olika regionala och klanmässiga väpnade styrkor samt en politisk allians mellan f.d. Khadaffi-toppar, islamistiska miliser och USA-utbildade liberaler. Denna bräckliga allians har varit och är fullständigt beroende av NATO och västmakternas bombmattor.

De imperialistiska länderna har redan satt igång planerna för att skicka ned sina ”rådgivare” och ”NGO:s” i hasorna på storföretagen och politikerna, för att som man uttrycker det ”hjälpa libyerna”. Under de förhållandena blir varje tal om självständighet för det libyska folket ett hån utan koppling till verkligheten.

Att Khadaffi nu inte längre härskar över det libyska folket är inget att sörja, men att nya självutnämnda ledare och förtryckare nu bereder sig väg till makten kommer att innebära nya sorger för libyerna. Nu mer än någonsin är det en plikt att säga: varken Khadaffi, rebellerna eller NATO! Det kommer att krävas en dramatisk förändring av styrkeförhållandena och det politiska landskapet innan det libyska folket kan vinna verklig frihet, rättvisa och självständighet.

Erik Andersson

Annons

2 reaktioner till “Tripoli splittrat – interna strider i rebellägret

 1. ….”varken Khadaffi, rebellerna eller NATO!”
  Det vore bättre att här säga ”rebellernas ledarskap” i stället för ”rebellerna”. ”Rebellernas” fotfolk kämpar mot en hatad regim, risken är att de förråds av ett ledarskap som vill sälja ut åt imperialismen.

 2. Ja, slarvigt uttryckt.

  Vad gäller ”fotfolket” så tror jag att de har en rad olika motiv. Det är ju ofta(st) inte folk som helt spontant har gått samman och bildat något slags folkmiliser, utan en blandning av regionala och stammässiga väpnade styrkor (ofta uppstyrda ovanifrån) samt tidigare existerande islamistiska milismedlemmar.

  I det här skedet, när massdemonstrationerna sedan länge mynnat ut, är jag inte säker på att en klassisk uppdelning i gräsrötter/ledning är helt relevant, mer än på det sätt man inte riktar hat mot arbetarsoldater, utan fokuserar på deras ruttna ledare.

  Orsaken till att jag valde ordet ”rebellerna” är också att det inte riktigt finns någon bra term, ”rebellernas ledarskap” existerar knappt…de flesta (rebeller) erkänner väl i princip NTC, men NTC styr inte över huvudstaden, där en rad olika ”ledarskap” finns, med olika grader av stöd bland ”gräsrötterna”. Tidigare kunde man prata om ”Benghaziregimen”, men hela frågan om ledarskap och gräsrötter är mer komplicerad nu.

  Och som sagt, en stark kraft bland ”gräsrötterna”, bland de mest dödsföraktande kämparna mot Khadaffi, är islamistiska fundamentalister.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: