Höj blicken över mediedrevet – bygg upp förtroendet!I veckan har media fullkomligt exploderat med skandalen om Håkan Juholts felaktiga ersättningar. Kvällstidningarna har krigsrubriker och avsätter mängder med resurser för att gräva fram vartenda litet kvitto som lämnats in genom åren. Bara efter några dagar har man lyckats etablera en sanning att Juholt försökt lura till sig pengar och förtroendet för honom störtsjönk på bara någon dag. Man kan gissa att högern redan korkat upp champagnen och firar att ännu en socialdemokratisk ledare lagt krokben för sig själv och oppositionen.

Jag är kanske inte känd som någon försvarare av Håkan Juholt, men i det här fallet måste det finnas proportioner i kritiken. Det är naturligtvis illa att en partiledare i arbetarrörelsen misslyckas med att redovisa sina kostnader på ett rätt och riktigt sätt och han borde såklart dubbelkollat ersättningar för samboboende. Men, det är fullkomligt orimligt att bli hängd högt på grund av felaktigt ifyllda ersättningsblanketter. Ledamöter i den nuvarande borgerliga regeringen har varit inblandade i betydligt värre skumraskaffärer utan att bli utsatta för det mediedrev som nu drabbat Håkan Juholt. Ett exempel är Carl Bildts kopplingar via Lundin Oil till krig på Afrikas horn.

Den här skandalen har tydligt visat på hur skevt det svenska medielandskapet har blivit. Skvallerjournalistik etablerar en sanning, och sedan skriver ledarsidor kritiska artiklar med högerperspektiv. På det sättet skapar man sin egen sanning. Det är lätt att börja tänka på Björn Afzelius gamla låt Farväl till släkt och vänner.

”Sådan är moralen, i den svenska jämmerdalen.

Ska du fiffla ska det va rejält, det kan vi acceptera.

men myglar du med småsaker får du schavotteras”

Men den svenska jämmerdalen är någonting vi själva skapat. Arbetarrörelsen har effektivt och noggrant avskaffat sin egen röst i media. Våra dagstidningar, allt ifrån Ny Dag till Västgötademokraten, har lagts ner och lämnat fältet fritt för högern. Högern kommer inte att skapa tidningar som rapporterar balanserat om arbetarrörelsen, de kommer bara gotta sig i vår olycka. Det är vi själva som måste återskapa våra egna medier. En egen dagstidning nu är verkligen ett aktuellt krav!

Men det finns också en annan viktig lärdom från den här soppan. Ledare i arbetarrörelsen måste ha ett förtroende bland fotfolket. För även om riksdagsledamöter och partiledare sköter sina ersättningar enligt boken så är deras levnadsvillkor fortfarande oerhört långt från oss som de ska representera.

Jättegapet i löner mellan våra ledare och arbetarklassen måste brytas! Både för att återskapa förtroendet, men lika mycket för att arbetarrörelsens politiker själva inte ska anpassa sig till en borgerlig kultur där det är kutym att få betalt för allt. Där har vi en jätteuppgift framför oss och vi gräsrötter måste sätta ner foten.

Det är dags att se igenom hetsjakten mot Juholt och höja nivån på kritiken. Rimliga löner för våra representanter och egna tidningar istället för hetsjakt och skvallerjournalistik är vad vår rörelse behöver!

Jonas Ryberg

Medlem i Socialisten och aktiv i Socialdemokraterna i Gävle

 

Annons

7 reaktioner till “Höj blicken över mediedrevet – bygg upp förtroendet!

 1. Bildt är en kapitalist som skor sig på andra. Juholt förväntas inte sko sig på andra. Det är sant att kritiken, om man ser på hur det ser ut i media, har felaktiga proportioner. Men det innebär inte att vi i detta fall bör försvara Juholt.

  Jag förväntar mig att representanter för arbetarrörelsen motarbetar den här typen av alldeles för generösa bidrag till riksdagsledamöter. Jag anser vidare att det borde finnas någon slags gräns för hur mycket riksdagsledamöter kan tjäna (både som aktiva och pensionerade). De plockar dessutom ut en hel del ersättningar som ska täcka faktiska kostnader (ex taxi). Till det behövs inte heller en hög lön.

  Jag är inte en del av ett mediedrev och jag har heller aldrig undvikit att kritisera Bildts undfallenhet som utrikesminister. Att megafonerna nu blåser upp våran kritik av Juholt precis som de tidigare förtigit Bildts förehavanden kan inte användas för att vi ska hålla inne med en berättigad kritik.

  Debatten hänger ihop med riksdagsledamöters, kommunalråd och förtroendevaldas alltför goda villkor. När då någon dessutom ytterligare försöker sko sig är det klart att folk blir förbannade. Det som syns i S-toppen idag är ytterligare symptom på bristen på empati och förståelse för vanligt folk som brett ut sig i ledningen.

  Istället för att tysta debatten bör den breddas till att handla om alla förtroendevaldas villkor. Det ska inte finnas utrymme för att vissa ska kunna sko sig på oss skattebetalare. Vi måste förhindra att politiken blir en karriärsväg!

 2. Halloj,

  Jag tycker vi ska försvara Juholt emot mediedrev och lösa spekulationer. Det är inte på grund av felaktigt ifyllda blanketter han ska bli kritiserad. Däremot ska vi va tydliga, och där kanske jag kunde spetsat till texten lite mer, med att vi kräver kraftigt sänkta löner och arvoden för politiker. Framför allt för de som förväntas representera arbetare.

  Speciellt problematiskt är de överdrivet förmånliga förtidspensionerna där man kan plocka ut 15-20 000 tusen i månaden fram tills man fyller 65. Där skapar man verkligen grogrund för karriärism. Sitt av tolv år i riksdagen och inkomsten är tryggad för resten av livet.

  Vi ska vara kritiska (jag tror att vi är det också!) men det måste vara en konstruktiv och saklig kritik. Inte hänga ut någon som troligtvis gjort ärliga misstag. Men naturligtvis, återigen, det rimliga för en ledare för SAP är såklart att avsäga sig merparten av lönen ifrån riksdagen.

 3. Appropå att avsäga sig huvuddelen av ”lönen från riksdagen” så blir ju det lite snett i Juholts fall, då SAP står för huvuddelen av hans lön. Detta då man har som princip att partiledaren alltid ska tjäna lika mycket som statsministern (en fullständigt idiotisk ”princip”). Därför betalar SAP allt från 56.000 upp till 144.000 (Reinfeldts lön).

  Så ett allra första steg skulle ju kunna vara att SAP använde den miljonen per år till något bättre än Juholts privatkonsumtion. Kanske stödja utvecklingen av fackföreningsrörelsen i länder där denna är i en svår situation, typ Egypten, Kazakstan eller Colombia? Bara en idé.

 4. Ja, Erik har såklart rätt. Ett misstag ifrån min sida. Det är naturligtvis ännu sämre att partiet står för fiolerna.

  Men sen så innebär ”rimliga löner” för mig också att de måste anpassas efter det ansvar man tar och den hotbild/intrång i privatlivet man utsätts för. Det är viktigt att inte hamnar i den populistiska fällan.

 5. Håller med om att detta mediedrev saknar proportioner och visar på behovet av utbyggd vänstermedia. På så sätt ska Juholt definitivt försvaras.

  Vad gäller diskussionen om toppföreträdarnas villkor, skulle jag vilja ta den ett steg längre. Visst är det nödvändigt med betydligt blygsammare löner och andra förmåner. Men för att åstadkomma det måste nog själva rörelsen demokratiseras, folk på basnivå bli mycket mer delaktiga osv. Och för att det ska hända tror jag inte det räcker med enklare leverne hos ledarna, eller ”förändrad organisationskultur” eller ”mer studier bland medlemmarna”. Reell makt måste förskjutas uppifrån och nedåt i alla arbetarrörelsens organisationer, genom förändringar av organisationsstrukturen. Exakt hur har jag inte hunnit tänka närmare på själv.

  Jag gillar att Socialisten kritiserar bristerna hos arbetarrörelsens ledningar. Men jag har pratat med era medlemmar några gånger om vad ni egentligen vill göra åt saken utan att riktigt få grepp om det. Vilka konkreta förändringar av organisationsstrukturerna vill ni se, om några? Vad bör skillnaderna vara mot den klassiska demokratiska centralismen?

 6. Emil: Kan hålla med om att det har varit en oklarhet. I praktiken har vi jobbat för mer utrymme för lokala initiativ, organisationsöverskridande samarbeten, kampanjgrupper och så vidare. Vi har också förordat att folk ska få samlas runt politiska plattformar – tillfälliga eller permanenta, djupgående eller i enskilda frågor. Och förordat öppen debatt.

  I sak håller jag med om att det behövs mer utrymme för lokala initiativ, men jag tror inte att det är en fråga som löses genom stadgeförändringar, utan genom praktik och diskussion om hur praxis ska se ut. Det finns också ett värde i att få en rörelse som bygger vad man skulle kunna kalla för en ”demokratisk enhet”.

  Att beslut baserar sig på breda processer som är verkligt demokratiska, genom att de är öppna, kamratliga, baserade på resonemang och fakta snarare än brösttoner, osv, gör att en organisations enhet stärks, liksom entusiasmen bland medlemmarna. Kort sagt skulle en verklig demokrati i rörelsen stärka hela rörelsen såväl organisatoriskt som politiskt. Det viktiga är att alla känner att processen fram till beslut är genuin. Det behövs centrala beslut, men också utrymme för lokala initiativ. Balansen är omöjlig att fastslå en gång för alla och måste vara ständigt föremål för diskussion.

  Men ja, jag vet inte om jag tror på decentralisering i alla lägen och som ett slags princip. Vad gäller vår ”decentraliserande praktik” så har den växt från början växt fram ur ett motstånd mot arbetarrörelsens byråkratisering och högervridning. Om hela rörelsen fungerade efter den demokratiska organisationskultur vi eftersträvar och försöker praktisera skulle frågan om balansen mellan centrala och lokala beslut hamna i ett annat ljus.

  Kan rekommendera dokumentet ”Organisational Culture in the Socialist Movement” (http://forum.tanit.co/joomla/index.php/forum/12-Organisational-Culture/532-Organisational-Culture-In-The-Socialist-Movement—Draft-TANIT-Conference-Statement—1st-Version), som vi har diskuterat internationellt. Det är bara en diskussionsprodukt, men speglar rätt väl diskussionerna vi har haft. Ett utdrag:

  ”We Must Be Well-Organised: Effective organisation is necessary in order to achieve any objective. Socialists can have the best of programmes and strategies but if they are poorly organised they will not achieve their aims. Some people oppose the idea of effective organisation on principle. In particular, most anarchists reject the concept of central co-ordination.

  But every aspect of human society more and more demonstrates the need for such co-ordination. It is precisely the chaos and anarchy of capitalism in which the leading economic resources are in the hands of individual owners rather than in the hands of the population as a whole that prevents us solving the problems of mankind.

  For example, as part of the fight against environmental catastrophe we know that we need to save the world’s rain forests. But this will immediately bring us into conflict with private greed as at any given moment logging and agribusiness companies are cutting down these forests in order to make short-term profits.

  While we can launch struggles against this in specific regions, how can we overcome the general deforestation with just local initiatives? What is the point of stopping this deforestation in Borneo if it continues in the rest of Asia, the Amazon etc? Obviously, in addition to local action we need global political, economic, legal and organisational co-ordination and change.

  The slogan “Think Global, Act Local”, which has been the watchword of the environmental movement for decades, sounds good on the surface. But it doesn’t take us far enough. We also need to “Act Global”, developing international standards and effective means of policing them.

  The same applies to a political movement. Within the internal organisational practice of the socialist left, it is not the overall concept of central co-ordination that has been at fault, but the over-centralised and top-down way in which it has been interpreted and practiced. Key to this has been a lack of internal democracy and an intolerance of different ideas and debate. If we are to overcome this we must develop a better tradition.

  But how to go about doing this? In order to answer this question we don’t intend here to go into the specific wording of rules and constitutions, but to examine the broader problems of mistaken thinking that lies behind the organisational culture practised by almost all the socialist left groups.”

  Kan också rekommendera Jonathans inlägg i forumtråden ifråga.

 7. Suhonen artikel http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/drevet-mot-juholt-styrs-inifran-s_6550789.svd har sina poäng. Men lite löjligt är det dock att måla upp det hela som en jättestor strid mellan höger och vänster. I själva verket finns det två stora block inom socialdemokratin som sedan länge har krigat mot varandra om att stå vid köttgrytorna. Visst finns antydningar om politiska skillnader, men inte för så länge sedan försäkrade två ‘rising stars’ från vardera sida, Veronika Palm och Micke Damberg, att det inte alls fanns politiska skillnader dem emellan.

  ‘Vänster’blocket fällde Mona Sahlin med Toblerone affären, en ännu mindre fråga än Jurholts bidrag. Och både inom SSU och S har båda blocken använt sig av allehanda andra smutsiga medel mot varandra.

  Huvudpoängen måste ändå var att det är hög tid att bryta med en politiskt kultur där hemliga grupperingar manövrerar mot varandra på detta sätt.

  Fram för rätten att organisera sig öppet kring olika politiska inriktningar och offentliga diskussioner om politiken! Det är enda sättet att bli av med skiten i arbetarrörelsen. Både ‘höger’ och ‘vänster’ är medansvarige till den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: