Segerdagen: 67 år sedan Nazityskland kapitulerade


Idag firas segerdagen med en parad i Moskva till minne av Sovjetunionens seger över Nazityskland. Den överväldigande majoriteten av den europeiska borgarklassen stödde Hitler. USA och Storbritannien spelade en sekundär roll i förhållande till Sovjetunionen i Europa. Först efter att Sovjetunionen besegrat tyska armén invaderade de övriga allierade Italien och Frankrike.

Sverige var konsekvent på den segrade sidan. Man gick från att ge Tyskland fri lejd till att stödja de allierade när Tyskland hade besegrats. I boken Draksådd finns ett kapitel som tar upp flera aspekter av händelserna före, under och efter andra Världskriget: Andra världskriget – allierade med olika motiv

Martin Lööf

Annons

En tanke på “Segerdagen: 67 år sedan Nazityskland kapitulerade

  1. Som intresserad av Andra världskriget så kan jag först glädja mig över att ni konstaterat att det var sovjetiska styrkor som var de som besegrade tyskarna. Dock blir det lite fel när man säger att USA spelade en sekundär roll – det gäller enbart om man talar om deras militära insats, väger man in Lend-lease så spelade USA en stor roll. Däremot kan man konstatera att landstigningen vid Normandie inte hade någon betydelse för krigets utgång – något som tyvärr allt för ofta förvrängs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: