Bortom stormakterna, Assad och FSA


Bild
Vänsterpartiets Hans Linde höll tal.
I samband med Barack Obamas besök tog igår flera tusen till gatorna i Stockholm. Protesten gick under parollerna ”Mot USA:s massövervakning, mot USA:s krigspolitik och mot NATO-samarbete”. Det var upplyftande att gå utmed Götgatsbacken och se tåget ringla långt bakom en efter Slussen. Själv gick jag med vänner och bekanta som försökte sätta anti-imperialism och klassperspektiv i fokus. Förutom klassiker som ”Internationell solidaritet – arbetarklassens kampenhet” och ”Krossa USA-imperialismen” framfördes den nykomponerade ramsan ”Kamp mot imperialismen, nu är det dags. Våran väg – klass mot klass!”. Som alltid blir slagord lite krystade, men det kändes ändå bra att ge ett alternativ till fokus på FN och folkrätten.

Det allt mer påtagliga krigshotet mot Syrien satte en speciell prägel på demonstrationen. Arrangörerna försökte undvika att dra in det syriska inbördeskriget i protesten, bl.a. genom att gå ut med ett förbud mot plakat för eller emot Assad. Förgäves, skulle det visa sig, för när man kom in på Medborgarplatsen möttes man direkt av två grupper av syrier, åtskilda av en poliskedja.

Den ena vände sig mot krigshotet mot Syrien, medan den andra välkomnade det. Den ena var mer positivt inställd till Assadregimen, den andra till rebellerna. Den förstnämnda folksamlingen bestod av uppskattningsvis 400 personer, medan rebellanhängarna uppgick till kanske 70 personer. I den större samlingen såg man många syriska flaggor, mängder av plakat mot krigshotet mot Syrien, ett par Assadporträtt, ett porträtt av den syriansk-ortodoxe patriarken, en hyllningsbanderoll till Egyptens militärregim, en handfull Hizbollahflaggor, en iransk flagga, och många plakat som anklagade USA för att sponsra islamistiska terrorister. Ett av dessa förklarade att ”Terrorism has no religion”. På rebellsidan såg man den grön-vit-svarta syriska rebellflaggan, flankerad av plakat som uppmanade Obama att inte tveka, utan slå till hårt ”mot Assad”. I rättvisans namn fanns där också en man som med sitt plakat bad Obama att ”lämna Syrien ifred”.

Bild
Del av den Assad-vänliga folksamlingen.
Ingen av de syriska grupperingarna verkar ha varit riktigt välkomna, då man ville ha en renodlad protest mot krigshotet mot Syrien. Men uppenbarligen går det inte att ta upp krigshotet utan att säga något om inbördeskriget. Ett förslag på lösning hade varit att i kallelsen till demonstrationen ha uttryckligen sagt att man varken har förtroende för Assadregimen eller ”Fria Syriska Armén”. Att det är ett destruktivt inbördeskrig där folkgrupper vänds mot varandra och alla får lida. Man kunde ha bjudit in progressiva syrier som inte är Assad- eller FSA-lojalister som talare.

Man hade också kunnat ta kontakt med de kurder som organiserade en protest samma kväll, mot de FSA-allierade islamisternas försök till etnisk rensning av kurder i Syrien. Kurderna hade kunnat bidra med en del av ett ”tredje perspektiv” på det syriska inbördeskriget, då de har stridit mot såväl FSA som Assadregimen. De kurdiska områdena styrs också med en progressiv inriktning, med många kvinnor i de stridande förbanden, i ledande positioner osv. Där finns också – säkerligen inte utan en massa problem – alternativa folkliga maktorgan.

Bild
PKK-flagga i bakgrunden.
Vad gäller situationen i Syrien präglas den av en konflikt mellan en brutal diktatur och en rebellrörelse som blivit allt mer dominerad av blodbesudlade islamister, allierade med västmakterna, gulfstaterna och Turkiet. Efter mönster från Irak och Afghanistan mobiliseras utländska jihadister, vars brutalitet och sekterism driver många syrier i diktaturens armar, medan regimens våld har en liknande effekt på andra delar av befolkningen. Det är en katastrofsituation för vanligt folk, och en usel förutsättning för progressiv kamp över etniska gränser.

Innan den kemiska gasattacken med oklar förövare var regimstyrkorna i en styrkeposition. Förmodligen kommer det inte gå att på kort sikt definitivt klarlägga vem som var ansvarig för den, men en del logiska resonemang talar emot att Assadregimen utförde den. Attacken skedde samma dag som FN-sändebud anlände till Damaskus,  och efter att västmakterna uttryckligen varnat för att användning av kemiska stridsmedel skulle leda till krig. Att USA själva upprepade gånger har använt sig av kemiska stridsmedel verkar inte ha besvärat propagandisterna i Washington.

Vad som krävs för att få fred i Syrien med framsteg för befolkningen är svårt att säga på avstånd. Det vi kan konstatera är att imperialistiska krig är oerhört destruktiva, och att även FN-interventioner för med sig stora problem, om det ens vore teoretiskt genomförbart just nu. Om de kombineras riskerar vi att få ett ännu mer fruktansvärt krig, följt av Syriens förvandling till en vasallstat under FN:s och västmakternas kontroll.

Syrierna har en svår väg framför sig, och det är bara på marken man kan avgöra hur man konkret ska gå till väga. Men om jag ska nämna några idéer som kanske skulle kunna bidra till en ljusare framtid för Syrien:

– Bygge av alternativa maktorgan underifrån, självständiga från regimen och FSA, kapabla att försvara lokalbefolkningen mot angrepp.

– Kamp för enhet mellan Syriens olika folkgrupper. Erkännande av alla folks rätt till sin kultur och sitt språk.

– Försvar av det kvarvarande gemensamma ägandet och välfärdssystemet.

– Kvinnokamp för rätt att ta plats på alla samhällsområden, och rätt att leva och klä sig som man vill. Garantera representation för kvinnor i alla valda organ.

– På sikt: samling av Syriens progressiva rörelser i en enad front baserat på ett progressivt, demokratiskt program, med sikte på val av en konstituerande församling med uppgift att omvandla landet från grunden.

Erik Andersson

Annons

3 reaktioner till “Bortom stormakterna, Assad och FSA

 1. Hej, jag reagerade lite starkt på inlägget då jag läste om vad ni tycker borde göras för att förbättrar situationen i Syrien. Några ståndpunkter:
  1) Syriens kvinnor har rätt till att leva och klä sig precis som de vill. Ni kanske möjligtvis menar inom familjerna då regeringen i Syrien inte förbjuder eller tvingar kvinnor till något. Vi som varje sommar åkte dit och dessutom har hela släkten där var fria. Vi brukade bada på stranden och i bassängen. Vi brukade gå runt i linne och i shorts. Alla våra kvinnliga släktingar och vänner o Syrien arbetar och har en egen inkomst. Jag har många kusiner som studerar till läkare och ingenjörer.

  2) Ni pratar även om att försöka ena folket. Vi levde i Aleppo, en stor stad full av människor, kristna som muslimer. Innan den här konflikten började visste vi inte skillnaden mellan shia muslimer och sunni muslimer. Vi bodde grannar och störde oss inte på någon. Nu försöker extremister, terrorister som t.ex. Al-Qaida, splittra på det syriska folket för att införa sharia lagar och göra Syrien till en islamistiskt styrd stat. Detta är anledningen till att Saudi Arabien så flitigt stödjer de fruktansvärda terroristerna.

  3) Revolutionen har aldrig handlat om demokrati utan endast om ett islamistiskt styre. Anledningen till att vi är med presidenten är att han styr ett sekulärt land. Kristen som muslim spelar ingen roll. Dessutom har han infört mycket i landet som förbättrat omständigheterna för många, som exempelvis pension, olika bidrag och gratis utdelning av gas en gång om året (används för gasdrivna spisar m.m)

  Tack!

  1. Jag är själv medlem i föreningen Socialisten och uppfattar inte artikeln på det sätt som du uppfattar den Marina. Kraven i slutet av artikeln uppfattar jag inte som krav riktade mot regimen utan som generella krav som berör båda sidor i konflikten. Poängen är att varken Assad eller oppositionen erbjuder en bra väg framåt i stället efterlyser artikeln att människor i stället för att förlita sig på ledarna arbetar för att ta makten över sina egna liv. Precis som du skriver innebär kriget ett uppsving för extrema grupper som definitivt hotar kvinnors rättigheter varför det är ett viktigt fråga.

   Vad jag där emot är kritisk emot i artikeln är hur den menar att demonstrationer mot krig bör utesluta människor som stödjer ena eller andra sidan. Det viktiga menar jag är att samla människor som är emot att USA bombar landet, sedan hur människor motiverar detta menar jag att man inte ska blanda sig i utan tillåta att olika åsikter uttrycks. I fallet med denna demonstration så fanns det ett uppenbart problem efter som några deltagare var för att USA ska bomba Syrien vilket jag menar att man inte borde ha tolererat. Vidare menar jag att kampen mot krig bör vara knuten till arbetarrörelsen och dess perspektiv på att arbetare i olika länder, av olika kulturer och av olika religion har intressen av att kämpa tillsammans. Utifrån sådan utgångspunkter får konflikter mellan grupper bättre proportioner och kan lösa sig.

   1. Hej igen! Kraven i slutet togs upp just för att man fått för sig att detta inte existerade i Syrien. Detta berör då regeringen i Syrien och därför tog jag upp just det. Vi vet i nuläget att det finns otroligt många extremist, rättare sagt terroristgrupper, i Syrien som strider mot regeringen. Många som är emot Assad är även medvetna om detta och föredrar även de assad framför dessa grupper. Det vi är rädda för idag är att regeringen i slutändan faller och Syrien tas över av extremister. Sekulariteten försvinner ju direkt kan man se redan nu och folket som inte delar samma åsikter som terroristerna kommer att lida till döds. Vi levde enade oavsett religion förut och situationen nu är förvärrad inte förbättrad. Revolutionen har lett till en splittring mellan folket, städerna, religionerna och könen. Vi syrier bör sträva efter bättre förhållanden och inte sämre. Det jag vill ha sagt är att regeringen faktiskt erbjuder en bättre framtid då Syrien utvecklades som aldrig förr med Bashar Al-Assad vid makten.
    Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: