Makt och frigörelse hos Foucault och Marx


Bild

Under tisdagskvällen samlades en brokig grupp människor i Stockholm för att diskutera makt och frigörelse utifrån den franska filosofen Michel Foucaults tankar. Diskussionen inleddes av Egil Karlow (lyssna här), som jobbar på dagis och skriver högskoleuppsats om makt i förskolan. Egil gav en introduktion till Foucaults maktteorier, och jämförde dessa med Marx idéer om kamp för frigörelse.

Foucault beskriver en historisk utveckling där maktutövandet gick från att vara begränsat men brutalt till att bli allomfattande, med påstått rationella och humanistiska mål. Det har skapat ett samhälle där ett brott inte bara berör förövare och offer, utan även relationen mellan medborgarna och staten. Brottslingarna blir, liksom barnen eller arbetarna, föremål för statens och kapitalets formning och omformning. På så sätt har det bildats ett helt skikt av specialister på övervakning i vid bemärkelse. Det kan handla om projektledare på ett callcenter, eller examinatorer på ett universitet.

Michel Foucault menade att denna logik där makten finns överallt och går ända in på skinnet präglar hela samhället. Egil menade att detta är en fråga som arbetarrörelsen måste ta i, och ”inse vidden av makten”. Liksom Marx på djupet analyserade sin tids maktstrukturer och dominerande tankar måste vi analysera makten och hur den präglar vårt tänkande och handlande idag. Annars är risken stor att vi bevarar gamla maktstrukturer i nya former.

Bild

Diskussionen som följde präglades av exempel på makt och motmakt från förskolan, vården, bussgaragen och bemanningsbranschen. Ett återkommande tema var den dragkamp som finns mellan anställda och ledning. Makten ogillar allt den inte kan kontrollera – ibland kan den framstå som rent småaktig i sitt kontrollbehov. När det skapas motmakt underifrån är det viktigt att se till att den fungerar på ett sätt som bryter med den etablerade maktens sätt att fungera. Där måste informationen och diskussionen vara fri, och alla uppmuntras att spela drivande roller.

Min personliga uppfattning är att ledarskap inte är oviktigt i bygget av motmakt, men att dess funktion (något motsägelsefullt) måste vara att hela kollektivet lyfter sig tillsammans och håller ihop. Vettiga ledare kan med ett djupgående och långsiktigt perspektiv bidra till att folk håller ihop genom svåra tider, och överföra kunskaper och erfarenheter till andra. Folk som leder genom dominans och exkludering behöver, å andra sidan, motverkas. Detta är det vanliga sättet att leda i arbetarrörelsen, och är en av de viktigaste orsakerna till att vår rörelse inte har lyckats bryta med kapitalismen. Det samhälle vi eftersträvar måste återspeglas i sättet vi bygger rörelsen här och nu!

Bild

Egils inledning finns att lyssna på här.

Erik Andersson

Annons

En tanke på “Makt och frigörelse hos Foucault och Marx

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: