Vi bygger kamp idag


Malin och Jeanette– Vi skriver vår egen historia, säger Malin Skoglund och Jeanette Forslund som är organiserare på Kommunal Stockholms län.

Malin och Jeanette är anställda för att bygga upp facklig aktivitet på arbetsplatser med få medlemmar. Deras sätt att göra det skiljer sig från det vi sett i facket de senaste decennierna. De pratar till en början inte alls om kollektivavtal, försäkringar och medlemsförmåner. Istället har de samtal med alla på arbetsplatsen som vill, medlemmar som oorganiserade.

– Jag har under min tid som fackligt aktiv hört mycket om arbetarrörelsens historia, säger Malin, men jag har inte riktigt känt igen mig. Det har känts som om vi bara förvaltar något som vi byggde upp då.

Nu känner Malin och Jeanette igen sig, nu lever de sin historia, de bygger upp fackföreningsrörelsen på nytt.

­­– Precis som i arbetarrörelsen barndom utgår vi ifrån människors känslor men vi arbetar strukturerat, säger Malin.

Organiserarna i Kommunal utgår från ett arbetssätt som använts i en del fackförbund i USA under 25 år. Det är ett recept man följer där det inte går att hoppa över steg. Som i kemi där det gäller att blanda rätt ingredienser i rätt ordning för att få den reaktion man vill ha, rörelse och aktivitet.

Det gäller att väcka människors känslor menar Malin och Jeanette.

Man väljer medvetet företag och arbetsplats för organiseringsarbetet och gör sedan en noggrann kartläggning. Hittills har man bland annat arbetat på två företag inom äldreomsorgsbranschen i Stockholm.

De inledande samtalen som erbjuds alla anställda är avgörande.

– Det är där vi knyter kontakter och får relationer, säger Jeanette. Det är genom samtalen vi får människor att engagera sig och får dem att delta i aktiviteterna.

Under samtalen tar organiserarna reda på vad som är viktigt för personen de talar med, på jobbet och i livet.

– Det gäller att hitta varje persons berättelse, säger Jeanette, och sedan återvända till den gång efter gång i samtalet. Många berättar hur trötta de är när de kommer hem från jobbet, en kvinna sa att hon brukade somna på golvet.

Malin och Jeanette har upplevt att människor har ett stort behov av att få prata om hur de har det.

– En kvinna berättade att hennes son undrade vad det var för fel på henne eftersom hon bara låg och sov på soffan på kvällarna, berättar Malin.

Organiserarnas uppgift är att bekräfta människors berättelse, att deras trötthet, orättvisorna och de orimliga arbetsvillkoren inte är OK.

– Vi ställer jobbiga frågor, säger Jeanette. Vad är det för bild du förmedlar till dina barn när du bara ligger och sover på soffan? Hur länge kommer du att orka? Många är väl medvetna om hur kroppen mår, de har varit hos läkaren och de vet att de har högt blodtryck.

Malin menar att företagen utnyttjar att människor som arbetar i äldreomsorgen jobbar med hjärtat. – – Företaget vet att hur många arbetsuppgifter de än lägger på så kommer de anställda att försöka hinna, för de gamlas skull.

Vid en punkt i samtalet ställer Malin och Jeanette frågan; ”Vill du fortsätta att ha det som du ahr det eller vill du försöka ändra på situationen?”

De flesta väljer att försöka ändra på situationen.

– Facket är ingen serviceorgansation, säger Malin, medlemmarna måste vara beredda att bli aktiva för att få en förändring.

Organiserarna är ärliga, de lovar inte guld och gröna skogar.

– Vi brukar alltid säga att det blir värre först, innan det blir bättre, säger Jeanette.

När de anställda för första gången vänder sig till facket för att kolla om det stämmer som chefen säger reagerar hon eller han ofta med att bli arg och det kan kännas obehagligt.

Många chefer är vana att styra och ställa utan att bli ifrågasatta. Det är inte ovanligt att man pekar på dörren om någon opponerar sig.

Under samtalen frågar Jeanette och Malin vilken av arbetskamraterna man litar på.  När de letar efter fackliga ledare på arbetsplatsen vill man inte ha personer som tar på sig uppdrag för att ingen annan vill eller någon som vill värna sina egna intressen.

– När någon blir omnämnd så berättar vi det för personen, säger Malin, vi vet att det motiverar människor att ta på sig ansvar.

De tänkbara ledarna får visa vad de går för genom att hjälpa till med att sprida information och mötesinbjudningar eller ta reda på saker.

Efter ett tag har man en arbetsplatsgrupp. Det är inte ett formellt uppdrag och kräver inga förkunskaper.

– Vi har väldigt lite fokus på lagar och regler, säger Malin. Många lagar har blivit sämre och därmed har vi fått det sämre på jobbet. Det som är viktigt är aktivitet och engagemang.

Arbetsplatsgruppen väljer sedan tillsammans med sina arbetskamrater ut en fråga att arbeta med.

Det behöver inte vara någon stor fråga utan en som man kan vinna. En övning att nå större framgångar.

På ett av företagen inom äldreomsorgen valde de anställda att kräva besked av arbetsgivaren när det gäller vilken typ av anställningar man strävade efter och vilken kompetens man krävde.

Man gjorde det i form av en namninsamling. Först i det skedet krävde man att de som ville vara med i aktionen också skulle gå med i facket.

En vanlig vardagförmiddag samlades ett trettiotal medlemmar på ett torg i Västerort och gick tillsammans till arbetsgivarens kontor och knackade på. VD:n blev överrumplad men tog emot namnlisorna och lovade besked.

– Det var en oerhörd seger i ett företag där de anställda skrämts till tystnad, säger Malin. Vi märker att när cheferna nu vet att folk är fackligt aktiva, så ändrar de attityd. Några chefer som varit riktigt dåliga har faktisk slutat.

När man genomfört en kampanj avslutar man alltid med att fira. Man behöver känna att man gjort något riktigt bra, det stärker sammanhållningen och ger en bra känsla inför nästa strid.

Lena Ericson Höijer

Annons

En tanke på “Vi bygger kamp idag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: