Knökfullt på möte om bemanningsbranschen med Patrik Olofsson


Patrik-Olofsson-juni-2012

Det var knökfullt i lokalen den 25:e februari när Patrik Olofsson, f.d. klubbordförande på Lagena, besökte Socialisten. Bland mötesdeltagarna fanns många arbetskamrater från Lagena/DHL, men också bl.a. kommunalare, vänsterpartister och sossar. Från Lagena/DHL:s hemkommun Haninge deltog bl.a. Vänsterpartiet Haninges ordförande  och en kommunfullmäktigeledamot från Rättvisepartiet Socialisterna.

Patrik började med att ge en översikt över bemanningsbranschens och de otrygga anställningarnas frammarsch. Han bjöd också på berättelser från sina egna första år på arbetsmarknaden under 80-talet, när arbetslösheten var närmast obefintlig. När han jobbade på Scania fanns det bara en anställningsform, och det var tillsvidareanställning. Så fort man satte foten innanför fabriksgrindarna var man fast anställd. Idag finns mer än 1000 inhyrda på Scania.

Trenden på arbetsmarknaden är tydlig: arbetare ställs mot arbetare. Är det inte genom utnyttjande av utländsk arbetskraft så är det genom att ersätta fast anställda med inhyrda. Och de inhyrda i sin tur pressas att tävla mot varandra. Passar det inte slutar inhyrningsfirman att ringa.

Bilden bekräftades i diskussionen som följde, där folk berättade om sina erfarenheter från den allt mer otrygga arbetsmarknaden. Flera sa att frågan om bemanningskaoset har drivits mycket i fackföreningsrörelsen med stort stöd från gräsrötterna, men att man ofta har stångat sig blodiga mot en byråkrati som inte vill ta tag i frågorna på allvar. En förtroendevald lagerarbetare suckade djupt och sa uppgivet att man har jobbat stenhårt för att få till en förändring, men inte lyckats rubba de däruppe.

Jonas Sjöstedt besöker Lagenaarbetarna.
Jonas Sjöstedt besöker Lagenaarbetarna.
Därför riktas blickarna mot arbetarpartierna, och inte minst Vänsterpartiet, som drivit de här frågorna tydligt och kraftfullt. Att Vänsterpartiet lyfte det senaste varselhotet mot arbetarna på Lagena/DHL i riksdagen, EU-parlamentet och media sågs som ett viktigt bidrag till deras kamp. Som vänsterpartist och tidigare aktiv i Lagenaarbetarnas Vänner värmde det särskilt när en Lagenaarbetare berättade att han precis gått med i partiet.

Det är precis den typen av initiativ som behövs om bandet mellan arbetarna och deras rörelse ska återupprättas. Istället för att sätta krokben för sina egna medlemmar behöver arbetarrörelsen bli ett redskap för folk som vill förändra sina liv. De otrygga anställningarna måste bli en valfråga, men vi behöver också höja blicken och prata om makt och om att demokratin sätts ur spel när man kommer till sin arbetsplats.

Det handlar om vårt människovärde, vår rätt att behandlas som människor snarare än som maskiner. Det finns en enorm sprängkraft i att kalla saker vid deras rätta namn, berätta om verkligheten, gå samman och kräva demokrati på arbetsplatserna. Låt 2014 bli året då vi säger att ett annat arbetsliv är möjligt och börjar kämpa för att det ska bli verklighet!

Erik Andersson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: