Förvärrad kris i Grekland, nuläge och framtid: Del 1


29AB4CC200000578-3131100-Depressed_Greek_Finance_Minister_Yianis_Varoufakis_sits_on_the_f-a-41_1434720208197
Följande är första delen av en artikelserie där Michel Roberts, brittisk ekonom och marxist, analyserar läget i Grekland inför folkomröstningen om en ny ”överenskommelse” mellan Trojkan och den grekiska vänsterregeringen. Första delen behandlar nuläget och den ytterst svåra sits Syriza och premiärminister Alexis Tsipras befinner sig i. Andra delen kommer försöka peka ut en väg framåt genom en socialistisk ekonomisk plan för Grekland och Europa. Artikeln publicerades först på Michel Roberts blogg The Next Recession den 28 juni. Socialistiska Nätverket argumenterar för en NEJ-röst på söndag (5/7 2015) men påpekar – precis som Roberts – att det inte räcker. Syriza måste gå på offensiven för att kunna vända den katastrofala utvecklingen. Artikeln är lätt bearbetad.

Den ”omöjliga triangeln” för den grekiska regeringen, ledd av vänsterpartiet Syriza, har varit 1) stoppa åtstramningspolitiken 2) stanna kvar i Eurozonen och 3) behålla regeringsmakten. Trojkan –bestående av IMF, EU och Europeiska Centralbanken – har försökt bryta den triangeln. Vad Trojkan velat ha är en grekisk regering som genomför åtstramningspolitiken fullt ut (ett budgetöverskott mitt i en djup recession) och ”strukturella reformer” (slopandet av rättigheter för arbetare, avregleringar och privatiseringar av statens tillgångar). Den tidigare högerregeringen fick nödlån i utbyte mot den typen av villkor. När den nyvalda Syriza-regeringen ville ändra på dessa villkor, vägrade inte bara Trojkan att acceptera det nya läget, utan istället har man försökt införa ännu hårdare nedskärningskrav på Grekland.

Delvis beror detta på den den förvärrade situationen för Grekland ekonomi – och därmed statsinkomsterna – sedan den senaste förhandlingsrundan i februari. Men kanske ännu mer på grund av att Trojkan vill bryta ner Syriza och göra slut på premiärminister Alexis Tsipras motstånd mot åtstramningspolitiken och nyliberala reformer.

De mest pådrivande aktörerna för att införa dessa betydligt hårdare nedskärningsåtgärder inkluderar; Internationella Valutafonden (som vill ha sina pengar tillbaka), den tyska finansministern Schäuble, några små Eurozonländer som befinner sig i ett än värre läge än Grekland och de konservativa regeringarna i Portugal, Irland och Spanien som själva driver en hård åtstramningspolitik och nu tampas med växande anti-nedskärningsrörelsen hemma. Dessa krafter har tillsammans blockerat de krafter som föreslagit en kompromiss, främst bestående av regeringarna i Frankrike och Italien tillsammans med EU-kommissionen.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att dessa tortyrliknande förhandlingar inte handlar om att hjälpa det grekiska folkets lidanden, utan om att säkra medel för att betala tillbaka lånen till IMF och Europeiska Centralbanken. Över 90% av lånen från Trojkan under de senaste fem åren har skickats vidare till långivarna utan att överhuvudtaget ha integrerats i den grekiska ekonomin. Lånegivarna är främst franska och tyska bankar samt hedgefonder som redan fått värdet på sina spekulativa ”investeringar” återbetalda under 2012. Eurozonen och IMF tog då över dessa privata skulder medan den grekiska pensionsfonden utarmades på sina valutareserver.

Syriza-regeringen har gått väldigt långt i att släppa många av sina vallöften i förhandlingarna med Trojkan. Från början var kraven: avskrivande av skulden – sedermera ändrat till halvering av den – och ett slut på åtstramningspolitiken, nej till privatiseringar och så vidare. Senaste veckorna har Syriza-regeringen till och med accepterat skattehöjningar för alla som tjänar över €30,000 per år (280 000:-), vilket inkluderar en stor andel greker ur arbetarklassen. Utöver detta kommer momsen höjas till 23% och den speciella, lägre momsen på de grekiska öarna – avgörande för turistnäringen – kommer att slopas. Pensionsåldern skulle höjas från 2016 och stödet till pensionärer med låga inkomster skulle reduceras.

Men den 25 juni skärpte Christine Lagarde och Wolfgang Schäuble (chefen för IMF respektive den tyska finansministern) kraven och krävde att stödet till pensionärer med låga inkomster skulle fasas ut helt redan 2017. Om det förslaget för att förändra pensionssystemet skulle det innebär att en pensionärer som exempelvis får ut $500 i månaden – nära hälften av de grekiska pensionärerna får ut en pension under den officiella fattigdomsgränsen – förlorar nästan 200 euro per månad. Detta förslag visade sig vara allt för drastiskt för Alexis Tsipras och Syrizas ledning.

För att förstå varför reaktionen från regeringen nu blivit så starka är det värt lyssna på intervjuer med vanliga greker. Dessa vittnesmål kommer från grekisk media i Thessaloniki, landets näst största stad: Michalis Nastos, 54 driver gatuhandel med billiga kläder, de senaste årens kris har halverats hans inkomst. Men främst fruktar han förslaget med höjd moms, en indirekt skatt som skulle öka priserna och skrämma bort kunder, många av dem med en redan usel ekonomi.

”Självklart är jag emot momshöjningen, den är redan väldigt hög. Priset på bröd kommer gå upp – vilket är viktigt, grekerna äter mycket bröd och en höjning från 50 till 70 cent skulle verkligen kännas. Baslivsmedel som pasta kommer bli dyrare. Låginkomsttagare kommer inte att ha råd och färre producenter kommer kunna leverera”

Michalis Hadji-Athanasiadis, 84 och före detta polisofficer som gick i pension vid 50, berättar att hans pension har sjunkit från €1,600 (14,000:-) till €1,000 (9,000:-) per månad och alla förmåner har slopats. Men pensionen är fortfarande betydligt högre än hans 52-åriga dotters lön. Hon var fram tils krisen lärare och lever nu, precis som hennes bror med fru, hos föräldrarna för att kunna få ekonomin att gå ihop. Hadji-Athanasiadis berättar:

”Folket är hungriga, i fem månader har förhandlingarna inte gått framåt och ekonomin går neråt, många affärer har stängt. Med mindre i inkomst och ökad moms kommer allt man behöver bli dyrare.”

Nära Thessalonikis största marknad berättar en kvinna i femtioårsåldern som får sin inkomst från att sälja billiga cigaretter på svarta marknaden att storrökarna som förut köpte fem-sex paket nu snålat in köper max ett eller två paket. Hennes vuxna barn som förlorat jobbet som affärsbiträden bor båda hos henne:

”Det känns som livet är över, vi kan knappt föda oss själva. Det känns som om de jagar vanligt folk medan alla höginkomsttagare har flytt landet med sina pengar”.

Den stora ironin är att IMF vet att Grekland aldrig kan betala tillbaka sin megaskuld på €300 miljarder, vilket motsvarar 180% av landets BNP. Grekland har bett om ”skuldlättnader” i utbyte mot fortsatt åtstramningspolitik. Detta tillsammans med ett långsiktigt stödpaket. Trojkan har vägrat gå med på skuldlättad och accepterar enbart nödlån för fem månader i taget. På detta sätt hålls Grekland nere i depression och fattigdom.

Nu står vi inför en folkomröstning. Grekerna kommer få rösta om en komplicerat paket med förslag framlagt av Trojkan. Frågan vid valurnan är om de kommer acceptera Trojkans paket eller inte. Vid en JA-röst, kommer troligtvis Syriza-regeringen att återvända till Bryssel och säga att de accepterar alla villkor för mer nödlån. Vid ett NEJ, står grekerna inför hotet att ekonomiska stödet slopas och att all kredit från Europeiska Centralbanken – som för närvarande finansierar de grekiska bankerna – dras in. Regeringen kommer då troligtvis behöva införa kapitalkontroller för att stoppa en massiv kapitalflykt, även om de rikaste och storföretagen redan har fört över sina pengar utomlands [översättarens anmärkning: Sedan artikeln skrevs har de grekiska bankerna tillfälligt stängts och kapitalkontroller har införts]. Regeringen kommer troligtvis behöva skriva ut skuldsedlar till offentligt anställda istället för löner. Dessa skuldsedlar kommer snabbt att tappa sitt värde, då ”riktig” valuta kommer bli en bristvara.

Två ironiska aspekter finns av omröstningen. Den första är att om grekerna röstar ja til Trojkans paket så finns det de facto inget paket att vara överens om. Det nuvarande stödprogrammet slutar den 30 juni. Efter det måste ett nytt paket förhandlas fram och Trojkan talar högt och tydligt om omöjligheten att förhandla med Syriza. Deras huvudmål är att få bort Syriza från makten så de kan förhandla med en ”acceptabel” grekisk regering.

Den andra är att om det blir ett nej och den grekiska ekonomin stängs ute från kreditsystemet av Europeiska Centralbanken samtidigt som Grekland ställer in sina betalningar så finns det ingen mekanism för att utesluta ett land från Eurozonen. I enlighet med reglerna kan ett land lämna Eurozonen enbart om landet själv begär det. Detta är helt klart okänt territorium för Merkel, Hollande och de andra ledarna för EMU.

Kritiken från de grekiska partierna som stöttar Trojkan är att Tsipras använder folkomröstningen för att slippa ta beslutet om att lämna EMU själv och att han ”gömmer” sig bakom väljarna. Det finns visserligen en viss sanning i detta men samtidigt så har Syriza gått ut hårt och kampanjar för ett NEJ.

Men vad händer om Syriza får sin nej-röst. Det enda rätta är att regeringen måste gå på offensiven för att sätta stopp för denna tortyrliknande process. Regeringen måste förklara skulden till Trojkan för illegitim. Det kommer vara nödvändigt att införa kapitalkontroller, nationalisera de grekiska bankerna och sätta de institutioner och företag som styr ekonomin under demokratisk kontroll [översättarens anmärkning: Roberts använder det mer exakta begreppet commanding heights of the economy, en rak översättning till svenska saknas]. Med sådana åtgärder kan det grekiska folket börja bygga upp ekonomin igen. Men det är omöjligt för Grekland att göra detta själva, vad som krävs en kombinerad ansträngning av arbetarrörelsen på europeisk nivå för att bryta kapitalisternas kontroll över den ekonomiska politiken och investeringarna.

I mitt nästa inlägg kommer jag försöka att analysera nuläget i den grekiska ekonomin och vad som skulle kunna göras för att vända utveckling med en europeisk plan.

 

Michel Roberts

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: