Arbetarrörelsens alternativ – Ett bättre Sverige för alla


Flyktingsituationen ställer saker på sin spets, vi tvingas bestämma oss för vilket samhälle vi vill ha. För oss är det självklart att alla ställningstaganden ska utgå ifrån arbetarrörelsens ideologi, alla människors lika värde och kampen för ett rättvist, solidariskt samhälle.

Under de senaste decennierna har vår gemensamma välfärd rustats ner. Situationen har länge varit ansträngd inom äldreomsorg, sjukvård, skola och andra viktiga verksamheter, nu börjar vi också se hur nedskärningarna drabbat underhåll av spårtrafik och andra kommunikationer. Bristen på investeringar och samhällsstyrning har gjort att arbetslösheten fastnat på höga nivåer samtidigt som bostadsbristen är stor.

Under de senaste åtta åren har dessutom den borgerliga politiken inneburit en enorm omfördelning från den gemensamma välfärden, lågavlönade, sjuka och arbetslösa till högavlönade och ledningen för olika företag. Gemensamma tillgångar har reats ut och våra skattepengar har tagits från den gemensamma välfärden och hamnat i fickorna på högavlönade och riskkapitalister.

Det går inte att blunda för att Sverige genom detta är dåligt rustat för att lösa den situation vi är i. Men det är inte människorna som är problemet. Att stoppa flyktingar vid gränsen löser inte våra svårigheter, det ger inte bostäder, arbete eller bättre kollektivtrafik. Det skapar bara en omänsklig värld där vi tvingas se våra medmänniskors drunkna i Medelhavet eller sitta i tröstlös väntan utanför ett taggtrådsstängsel.

Idag ser vi hur flyktingmottagandet utvecklats till en folkrörelse. Tusentals frivilliga engagerar sig för att ta emot flyktingar, lösa övernattningar, ordna med mat och kläder. På många orter ordnas aktiviteter, med sport, körer, svenskundervisning och matlagning. Samtidigt ser vi hur många nyanlända fastnar i en långdragen väntan på uppehållstillstånd, språkkurs och arbete. Många av dem har yrkeskunskaper som Sverige behöver, där finns läkare, sjuksköterskor, hantverkare och lärare. Migrationsverket måste få resurser för att se till att dessa människor snabbt kommer i arbete för att kunna delta i bygget av ett bättre Sverige för alla.

Det är det kapitalistiska systemet som är det stora hindret för den utveckling som behövs. Ett system där pengar går före människor. Sverige är ett rikt land. Om vi använder våra resurser för allas bästa så kan vi bygga ett bättre Sverige för alla. Vi kan bygga bostäder, rusta upp spårtrafiken, förbättra äldreomsorgen och skolan. Vi kan göra verklighet av alla fina ord om en grön omställning för klimatets skull och samtidigt skapa massor av arbetstillfällen. Men ska vi kunna göra det, måste vi få politisk makt över investeringarna. För att kunna utveckla samhället behöver vi ta kontroll över ekonomin, framförallt genom att förstatliga storbankerna.

Människor flyr inte utan orsak. De flyr från krig, förtryck, terror och fattigdom. Bästa sättet att minska flyktingströmmen är ett aktivt internationellt arbete. Arbetarrörelsen måste ge stöd åt grupper som i länder som Syrien, Iran, Irak, Somalia och Eritrea kämpar för demokrati och rättvisa.

Arbetarrörelsen byggdes upp som verktyg för att skapa ett solidariskt, rättvist samhälle. Hela arbetarrörelsen, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och fackföreningsrörelsen behöver enas om ett konkret politiskt program för idag.

Sju punkter för en värdig migrationspolitik och ett bättre Sverige för alla

  • Stopp för alla avgifter till EU så länge ett solidariskt flyktingmottagande inte fungerar
  • Stopp för vinster i välfärden. Varenda skattekrona måste gå till det de är avsedda för, välfärd, vård och service, inte i privata fickor.
  • Stopp för vinster i flyktingmottagandet, Non profit måste gälla i branschen. Samarbeta istället med alla de ideella organisationer, folkhögskolor och andra som anmält intresse att hjälpa till.
  • Förstatliga storbankerna. Efter att bankerna räddades av statliga garantier i samband med finaskrisen 2008 har de gjort miljardvinster. Bankerna är centrala i ekonomin därför behöver de stå under samhällets kontroll och resurserna användas för allas bästa. Riksdag, regering, kommuner och landsting måste få makten över investeringarna.
  • Investeringsplan för Sverige. Staten, kommuner och landsting måste göra en plan för nödvändiga investeringar. Bygg bort bostadsbristen. Anställ fler och utöka platserna inom sjukvård och äldreomsorg. Fler vuxna i skolan. Förstatliga järnvägen och rusta upp all spårtrafik. Så skapar vi viktiga och riktiga jobb.
  • Migrationsverket måste få resurser för att snabbt ge uppehållstillstånd och få människor i studier och arbete. Migrationsverket måste också samarbeta med och ta tillvara den folkrörelse för värdigt flyktingmottagande som växt fram på olika orter.
  • Riv upp beslutet om ny migrationspolitik som presenterades den 24 november. Arbetarrörelsen har kraften att bygga ett mänskligt samhälle för alla.

Lena Ericson Höijer medlem i Socialdemokraterna och Kommunal

Erik Andersson medlem i Vänsterpartiet

Monica Calderon Ramirez medlem i Socialdemokraterna och Kommunal

Martin Lööf medlem i Vänsterpartiet och Kommunal

Erik Karlow medlem i Socialdemokraterna och Kommunal

Henrik Wolgast medlem i Vänsterpartiet

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: