Framåt är den enda vägen för Corbyn


CoyzSc-WIAA2SBW
Jeremy Corbyn drog uppåt 10.000 åskådare i Liverpool
I Labours förra partiledarval fick Jeremy Corbyn 38% av nomineringarna från partiföreningarna. I år har han hittills fått 82% av partiföreningarnas nomineringar. Och kampanjmötena är ännu större än förra året. Rekordet sattes i Liverpool där uppåt 10.000 pers (!) slöt upp. Ett närmast ofattbart engagemang för ett partiledarval.

Den rörelse som har samlats kring Corbyn är en allians av radikala Labourveteraner med djupa rötter i partiet, gamla besvikna medlemmar som kommit tillbaka och unga människor som vill ha något helt annat än det gamla vanliga och vägrar acceptera hur det ”måste vara”. Under det senaste året har de blivit mycket fler och framförallt mer välorganiserade, med en fastare förankring i partiet.
 
Samtidigt har partielitens kuppförsök lett till att Labour rasat i opinionsmätningarna. Det är inte så konstigt om man tänker på saken. Just nu har Labourpartiet en oklar innehållsförteckning och folk är osäkra på om partiet kommer kunna fungera som en effektiv kraft på det parlamentariska planet. Säkert har också en del väljare påverkats av det väldigt intensiva drevet mot Corbyn. 
 
När drevet var som mest intensivt föreslog t.o.m den kända radikala politiska kommentatorn Owen Jones att det bästa kanske vore om Corbyn steg åt sidan i utbyte mot att en ny partiledare antog stora delar av hans politiska program. Det har han fått mycket skit för vänsterifrån, och det ligger verkligen något i att han gav eliten ammunition i ett kritiskt läge. Det kan för övrigt också påpekas att Owen Smiths taktik i det här partiledarvalet närmast framstår som en kopia av Owen Jones förslag. Han framställer sig som ”Corbyn med ett respektabelt ansikte” och det är just nu elitens enda hopp om att återfå kontrollen över Labourpartiet.
 
Men Owen Jones argument behöver bemötas sakligt. Problemet är att han brister i förståelsen av dynamiken i politisk kamp. Man kan inte slå folks engagemang av och på som om de var robotar eller domptera folk som om de var elefanter. Rörelsen har sin egen dynamik. Om Corbyn hade kapitulerat till förmån för en uppgörelse som hade säkrat partielitens makt skulle de ha jublat, medan hans anhängare skulle ha demoraliserats. Det hade lett till en djupgående förändring av styrkeförhållandena i rörelsen till elitens förmån, vilket i sin tur skulle ha underlättat för partiapparaten att avstyra de politiska löften man gett i utbyte mot Corbyns huvud.
 

Även om det finns avsevärda risker med att försöka förvandla Labourpartiet till en massrörelse för samhällsomvandling är det också en kamp med oerhörd sprängkraft, och det är det enda alternativet till att kapitulera inför status quo. Och att kapitulera inför status quo är väldigt långt ifrån riskfritt: det nuvarande samhällstillståndet är outhärdligt för många människor och det riskerar att bli ännu värre om folks hopp om samhällsförändring grusas. De hundratusentals människor som är samlade kring Corbyn måste ta kampen för förändring. Det är den bästa chansen på år och dar.

Att Labour på kort sikt backar i opinionsmätningarna samtidigt som tiotusentals sluter upp på massmöten för Corbyn runt om i landet är inget konstigt. Det är en illustration av en ojämn utveckling av medvetenheten i olika samhällsskikt och inte minst inom olika samhällsskikt, inklusive arbetarklassen. De mest aktiva och beslutsamma krafterna (som är tiotusentals människor men långt ifrån majoriteten av befolkningen) måste rida ut stormen och ta den förmodade segern i partiledarvalet som utgångspunkt för en ny offensiv för att göra Labourpartiet till ett effektivt verktyg för samhällsförändring.
 
 Erik Andersson
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: