Spanien: kupp i socialdemokratin ger högern makten


felipe-gonzalez-sigue-lanzando-avisos-a-susana-diaz-y-le-retira-su-apoyo-incondicionalSusana Diaz (i mitten) och Felipe Gonzalez (till höger) ledde kuppen i socialdemokratin.

Vi publicerar här en översättning av en artikel som ursprungligen publicerades av den danska föreningen Socialisten, som består av aktiva i Enhedslisten och ger ut en tidning med samma namn.

Den 23 oktober meddelade socialdemokratiska PSOE:s nya ledning att de kommer att möjliggöra för Spaniens konservative president Mariano Rajoy att bilda regering när han söker stöd i parlamentet för detta. Det sker efter ett år då Spanien har styrts av en övergångsregering, då ingen har kunnat uppnå majoritet i parlamentet. Den nya konstellationen är ett klassamarbete över mitten, men det kan också bana vägen för en enorm framgång för yttervänstern.

Även om Spanien som ett av få länder har upplevt ekonomisk tillväxt under 2016 är arbetslösheten fortfarande 20% och 43,9% av de unga står utan jobb. Landet har dessutom de senaste åren präglats av en rad korruptionsskandaler där högt uppsatta politiker och tjänstemän har anklagats för svindel i miljonklassen. Tusentals unga har utvandrat från Spanien de senaste åren för att söka arbete i utlandet. De ser med andra ord ingen framtid i sitt eget land. Det är dessa realiteter som har orsakat enorma politiska rörelser och protester. Till en början tog det sig uttryck i torgockupationsrörelsen den 15 maj 2011, senare genom gruvarbetarnas strejk 2012 och framgångar för vänsterkoalitionen Izquierda Unida (IU), för att till sist reflekteras i bildandet av det nya partiet Podemos och deras explosiva utveckling och framgång.

Parlamentariskt dödläge

Sedan dess har det varit två parlamentsval i Spanien – det första i december 2015 och det andra i juni 2016. Decembervalet innebar en markant motgång för de två gamla maktpartierna, PSOE och konservativa PP – de backade nästan 23% tillsammans. Samtidigt gjorde vänstern ett kanonval – Podemos fick 20,66% av rösterna och IU fick 3,6%. De följande sex månaderna använde de borgerliga politikerna för att försöka uppnå majoritet för en ny regering. Till sist blev de tvungna att kasta in handduken.

26 juni hölls därför nyval. Valet var symtomatiskt för spanjorernas bristande tilltro till det politiska systemet. Valdeltagandet var 3,5% lägre än i december och det var små förändringar mellan partierna på högerkanten, medan vänstern förlorade hela 1,2 miljoner röster, bl.a. 70.000 i Barcelona och mer än 200.000 i Madrid. Pga en gynnsam allians mellan IU och Podemos uppnådde dock vänstern samma antal mandat som i förra valet (71 av 365). Orsaken till tillbakagången är delvis det lägre valdeltagandet, men också vänsterns egna misstag att svänga från väldigt radikala tal till mer kompromissökande retorik. En klar linje har saknats.

Hur som helst fanns det ingen klar segrare i juni-valet. Socialdemokratiska PSOE gick något bakåt och tappade 4 mandat medan konservativa PP fick en måttlig framgång framförallt genom att ta röster från mittenpartiet Ciudadanos. Vänsternationalistiska partier som katalanska ERC gick också framåt. Efter valet såg situationen lika hopplös ut som förr. PP kunde inte uppnå majoritet i parlamentet, eftersom en rad mindre nationalistpartier satt på avgörande röster. Den ena förhandlingen efter den andra resulterade inte i någonting. Ända tills en välorkestrerad kupp skedde i socialdemokratin.

Kupp i socialdemokratin

Under hela den här processen fanns det inom PSOE en stark fraktion som önskade att få till stand en ”ansvarsfull” uppgörelse med PP. Och i det spanska parlamentet räcker det att en regering lyckas undvika att få majoriteten emot sig, vilket innebar att det skulle räcka om PSOE lade ner sina röster. Liksom andra socialdemokratiska partier i Europa har PSOE i åratal rört ssig högerut, men 2014 valdes Pedro Sánchez till ny partiledare i hopp om att en person med en moderat vänsterorienterad image skulle kunna vinna tillbaka några av de väljare man förlorat. Sánchez kom definitivt inte från vänsterkanten, men likväl höll han fast vid att PSOE skulle vägra att stödja en PP-regering under alla omständigheter.

De mest högerorienterade delarna ledda av Andalusiens guvernör Susana Diaz och Spaniens f.d. premiärminister Felipe Gónzalez organiserade därför en kupp i partistyrelsen som slutade med att Sánchez tvingades avgå den 2 oktober och nu har ett nytt interimstyre tagit över. Och den 23 oktober meddelade den nya ledningen att PSOE lägger ner sina röster i regeringsfrågan och därmed de-facto tillåter att konservative Mariano Rajoy kan bilda regering.

Perspektiv

En ny högerregering är därför i sikte. Men det kommer inte betyda att Spaniens problem löses. Trots smärre framsteg är den spanska kapitalismen oförmögen att skapa någon framtid för arbetare och unga. Rajoy har tidigare framfört en rad sparpaket och ska dessutom omförhandla lånevillkoren med IMF, ECB och Världsbanken. Det kommer betyda nya angrepp på arbetarklassen.

Om socialdemokratin de-facto stödjer de borgerliga kommer det betyda att partiet liksom PASOK i Grekland kommer att förlora väljare. Det kan leda till en enorm förstärkning av Unidos Podemos (koalitionen mellan IU och Podemos), om de arbetar korrekt med att föra fram politiska krav i parlamentet, avslöja högerns hyckleri och samtidigt stärka den vardagliga kampen på arbetsplatser, skolor och universitet. Nya rörelser kan skaka om Spaniens politiska liv och göra en PP-regering ytterst sårbar. På längre sikt kan det betyda att vänstern får möjligheten att komma till makten, på samma sätt som vi såg i Grekland. I en sådan situation kommer det bli avgörande att man har ett reellt socialistiskt program för att utmana kapitalets makt så att vi undviker att fortsätta med ”den enda vägens politik”.

Andreas Bülow 
Tillägg:  I de fem senaste opinionsmätningarna (efter kuppen) ligger socialdemokratiska PSOE på i snitt 17%, medan Unidos Podemos har ryckt fram till 24% stöd. Det innebär att PSOE har backat 4% och Unidos Podemos har gått framåt 3% sedan de sista mätningarna innan kuppen.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: