Krigets konsekvenser


Krig är den yttersta konsekvensen av kapitalismen, en följd av imperialismen, kampen om råvaror och marknadsandelar. Det kanske också är det område där resursslöseriet kommer tydligast till uttryck.

Redan innan man räknar med själva krigets fruktansvärda konsekvenser kan man se hur militärutgifter och rustningen slår mot människor och mot samhället.

Enligt SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) har världens samlade militärutgifter ökat med 45 procent de senaste tio åren. Militärutgifterna 2009 var 1531 miljarder US dollar, vilket motsvarar omkring 224 dollar per person i världen. USA ensamt står för drygt en tredjedel av utgifterna (687 miljarder). Till det ska läggas alla privatfinansierade arméer och gerillagrupper som finns. Det skall jämföras med att utgifterna för sjukvård per person i de flesta Afrikanska länder, liksom Indien, Pakistan, Vietnam med flera ligger runt 50 US dollar. I Latinamerika når många länder endast 200 US dollar per person. Det är lätt att föreställa sig all den sjukvård, utbildning, vägar, vatten och avlopp som människor världen över skulle kunna få för 1 500 miljarder dollar.

Vapenindustrin gör skäl för namnet. Amerikanska Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman samt svenska Saab Bofors Dynamic är några av de ledande företagen. Svenska Saab Bofors omsätter 3,6 miljarder årligen (2010) med en vinst på 604 miljoner. Krig är en lönsam industri.

I London anordnas vartannat år världens största vapenmässa med 1391 utställare och dryga 29 000 besökare 2011, bland dessa fanns delegationer från 55 olika länder. Utställningarna omfattar allt man kan behöva för att föra krig. Allt är till salu, pansarvagnar, slagskepp, bordningsbåtar, spionsatelliter, missiler, granatkastare och naturligtvis automatvapen av olika slag. Mässor av det här slaget besöks inte enbart av olika länders försvarsledning utan även av regionala krigsherrar och den växande skaran av nya legoarméer, säkerhetsföretag som Blackwater Worldwide (numera Xe services), ökänt från det andra Irak kriget. Antalet privata företag som ägnar sig åt krig har ökat stadigt under senare år och har blivit ett eget begrepp PMF (Privata militära företag)

Efter andra världskriget var konflikten mellan USA och Sovjetunionen, det kalla kriget, med sin kapprustning, sinnebilden för hotet mot mänskligheten. Bägge stormakterna kunde ödelägga jorden flera gånger om med sin kärnvapenarsenal.

Sovjetunionen och öststaterna föll i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet. I november 1990 skrev USAs president George Bush sr och Sovjets ledare Mikhail Gorbachev på en överenskommelse som sades markerade slutet på det kalla kriget. Bush talade om en ny världsordning. Många hoppades säkert på att det skulle innebära fred och samarbete i världen. I verkligheten har det blivit precis tvärt om. Sedan USA blev ensam supermakt har antalet krig ökat dramatiskt.

Irakkriget 1991 blev det första exemplet på USA:s totala arrogans. Som många har konstaterat talar mycket för att Saddam Hussein, som i många år varit USA:s allierade, trodde att han invaderade Kuwait med supermaktens goda minne.

USA var uppenbart inte intresserat av en diplomatisk lösning. Istället skaffade man fram ett FN mandat som gav ”koalitionen” rätt använda alla nödvändiga medel för att få Irak att lämna Kuwait. Att Saddam Hussein uppenbarligen inte räknat med reaktionen och snabbt var villig att dra sig tillbaka om han bara fick rädda ansiktet med hjälp av några extra dagar efter tidsfristen den 15 januari. Men USA var inte intresserade av en fredlig lösning utan vid midnatt, när fristen gick ut inleddes operation ökenstorm.

De fyrtio dagar som följde innan kriget var över, kan få vilken helvetesskildring som helst att blekna. Massiva bombmattor, nära 90 000 ton bomber, fälldes över Irak och Kuwait. Av dessa ”missade” cirka 70 procent sina militära mål och träffade bostadsområden, skolor och arbetsplatser. Vägar, sjukhus, elförsörjning, vatten och avlopp ödelades. Redan efter de första dagarnas bombningar hade 13 av Iraks 20 elkraftverk smulats sönder. Markoffensiven som påbörjades den 24 februari blev en ren slakt. Stridsvagnar som drog stora snöplogar rörde sig längs de irakiska skyttegravarna. De sköt in i värnen samtidigt som plogarna täckte över dem med sand. Tusentals begravdes, döda som levande, i över 110 kilometer irakiskt skyttevärn. När Irakiska soldater drogs tillbaka från Kuwait samtidigt som Saddam Hussein officiellt tillkännagav reträtten, fortsatte USA att förfölja och döda. Samtidigt som Vita huset lovade att man inte skulle attackera soldater som lämnade Kuwait började USA bomba de försvarslösa kolonner av fordon som lämnade Kuwait City. Vartenda fordon på vägarna förstördes, militära som civila.  Militärledningen erkände efteråt att de flesta irakiska fordon skjutits sönder bakifrån.

Under operationen dödades cirka 400 soldater från den koalitionen och någonstans mellan 50 000 och 120 000 irakiska soldater, främst värnpliktiga ur de kurdiska och shiamuslimska befolkningsgrupperna. Antalet civila döda under själva kriget var 3 500 till 15 000.

Men mardrömmen fortsatte.  Ännu fler, uppgifter talar om 110 000, dog som en följd av inbördeskriget när det kurdiska upproret krossades, på grund av att sjukvården bröt samman och framförallt genom blockade som Irak utsattes för. Nästan två miljoner människor hade blivit hemlösa. Hur många som dog på grund av de miljögifter som spreds är svårt att beräkna. I miljon ton olja pumpades ut över land eller tömdes i persiska viken. Våtmarkerna kring Eufrat och Tigris bär ännu tjugo år efteråt spår av detta. Många av de stridsmedel som användes innehöll utarmat uran. Detta ledde till en sexdubbling av blod- och lymfkörtelcancer och en stor ökning av missbildningar hos barn. Det totala antalet cancerfall i Irak fördubblades efter 1991, flest i de södra delarna mot gränsen till Kuwait. Sanktionerna mot Irak som kvarstod gjorde att varken cancerpatienter eller sjuka barn fick den vård och smärtlindring som annars varit möjligt att ge.

När den internationella arbetarrörelsen misslyckats med att stoppa första världskriget använde Rosa Luxemburg ett citat av Engels för att beskriva situationen. Hon menade att man stod inför två alternativ; socialism eller barbari. När man ser tillbaka på de två senaste decennierna kan man konstatera att barbariet är här.

Stormakternas kamp om kontrollen över det sönderfallande Jugoslavien ledde till nästan tio år av mardröm i området. Från juni 1991 då strider uppstod efter att Kroatien och Slovenien förklarat sig självständiga till Natos bombningar av Serbien 1999. Bombningar, etnisk rensning, koncentrationsläger, massavrättningar, systematiska våldtäkter och övergrepp av olika slag.

Många länder i Afrika har hela samhället vittrat sönder sedan början av 1990-talet. I dessa länder upphör allt att fungera, lagar, infrastruktur, undervisning, sjukhus. De enda som är supermodernt är vapnen i händerna på de lokala krigsherrarna som drar runt och terroriserar befolkningen. De dödar, våldtar och tvångsrekryterar människor, till och med barn till sina privata arméer. Rädda människor försöker fly från terrorn och hamnar tillslut i flyktinglägrens återvändsgränder.  Precis som i fallet med Jugoslavien har nyhetskommentatorer försökt förklara situationen med etniska konflikter och klanmotsättningar. Men krigsherrarna bara använder sig av etnicitet, klantillhörighet och nationalism för att skapa samhörighet. Letar man i bakgrunden hittar man storföretag och imperialistmakter även här.

I Kongo–Brazzaville finansierade expresidenten Denis Sassou- Nguesso sin privata armé med 150 miljoner dollar som han fick från det franska oljebolaget Elf-Aquitaine i utbyte mot optioner i framtida rättigheter i statens oljereserver.

Folkmordet i Rwanda 1994 där hutumilisen bedrev en skoningslös jakt på människor från folkgruppen tutsier skedde mer eller mindre med Frankrikes goda minne. Redan när Hutufolket frigörelseparti kom till makten efter Rwandas självständighet 1962 ställde sig Frankrike på regeringens sida och byggde upp armen. FN lät bli att ingripa mot folkmordet och först den tutsidominerade rebellgruppen Rwandas patriotiska front (RPF) invaderade landet från sina baser i Uganda fick dödandet ett slut. Här kan man se hur USA försökt stärka sin ställning i Afrika genom att stödja RPF. Man har utbildad flera av deras ledare militärt.

Kongo-Kinshasa skulle kunna vara ett rikt land. Förutom industridiamanter, kobolt och koppar och vattenkraft finns där 80 procent av världens tillgång på coltan, ett viktigt mineral inom mobiltelefonindustrin.  Men istället för att skapa rikedom har tillgången på råvaror och metaller inneburit åratal av skräck för befolkningen. Presidenten Mobutu som stöddes av Frankrike kunde sko sig på landets tillgångar, hans förmögenhet uppgick till 5 miljarder dollar när han tvingades i landsflykt efter första Kongokriget (1996-1997), som följde på folkmordet i Rwanda.

Under fem år 1998 till 2003, blev landet sedan främsta skådeplats för det som kallats andra Kongokriget. Man har uppskattat att bortåt fyra miljoner människor dog, huvudsakligen beroende på svält och sjukdomar förorsakade av detta krig. Enligt alla bedömare handlade kriget om kontrollen över coltangruvorna. I bakgrunden finns multinationella företag som betalar bra för att säkerställa fortsatt produktion av telefoner och spelkonsoler och struntar i vem de handlar av.

Krigen från 90-talet fortsatte under det nya decenniet. Med terrordåden den 11 september som ursäkt startade i oktober 2001 den USA ledda invasion av Afghanistan, ett krig som fortfarande pågår.  Koalitionen har förlorat 500 soldater per år och ännu finns ingen lösning i sikte.

I mars 2003 var det dags för USA att invadera Irak igen. Ett krig som officiellt avslutades redan den 1 maj 2003 efter att amerikanska trupper intagit Bagdad. Den 19 augusti 2010 lämnade de sista utländska stridande trupperna Irak. Men 50 000 finns kvar för rådgivning och utbildning av irakiska militärer. Enligt Iraq Body Count 2008 har 86 453–94 325 civila dödsfall på grund av våldet rapporterats i medierna. Av koalitionens soldater har enligt koalitionen över 4 100 amerikanska, 170 brittiska och 120 av övriga i koalitionen stupat sedan krigsutbrottet. Även under invasionen 2003 användes utarmat uran. Forskningscentret Uranium Medical Research Center, UMRC, från Kanada gjorde i oktober 2003 en undersökning som visade att strålningsnivåerna på många platser är långt över de normala. De högsta nivåerna uppmättes i Auwereirj nära Bagdads flygplats, där ett intensivt slag stod. I denna förort lider i dag ett stort antal människor av sjukdomar som man hittills inte kunnat diagnostisera. Patienternas har svåra eksem, huden blir bubblig och spricker och blir sedan hård och svart som kol. Det är samma symptom som mer än 200 000 av veteranerna från första Gulfkriget uppvisar.

Enligt SPIRI (Stockholm International Peace Research Institute) pågick 2010 femton större väpnade konflikter i världen. Siffran har varit i stort sett konstant under hela 2000-talet. Från 2005 konstaterar SPIRI att de icke-statliga aktörerna i krig ökar.

Hur många som dött av krig bara de två senaste årtiondena känns omöjligt att summera. Hur ska man räkna? De som dött av direkta krigshandlingar, som skjutits ihjäl eller träffats av bomber och missiler? Enligt IISS (The International Institute for Strategic Studies) handlar det bara under 90-talet över 2 miljoner människor. Men hur räknar man de som dött av miljökatastroferna? Av sjukdom och svält som följt i krigens spår? Hur räknar man allt annat lidande? Kvinnor som fått sina kroppar och liv förstörda av våldtäkter. Barn som tvingats delta i krig. Barn som tvingats prostituera sig. Hur räknar man alla som fastnat i en evig mardröm i flyktinglägrens hopplöshet?

Lena Ericson Höijer

Januari 2012

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: