Vad innebär Moderaternas ras och Centerns frammarsch?


Idag publicerades två opinionsmätningar som båda visar att Moderaterna drabbas av ett historiskt ras efter sin SD-invit, samtidigt som Centerns frammarsch accelereras. Moderaternas utveckling under Anna Kinberg-Batra är ett uttryck för den växande vändningen mot nationalkonservatism inom den härskande klassen, medan Centern representerar den nyliberala epokens ideal i destillerad form.

Det här kan ses som ett uttryck för att liberalismens lockelse ännu inte helt har falnat, och kan även tolkas som en motreaktion mot de rasistiska krafternas triumfatoriska framfart under det senaste året. Ett problem för de rasistiska krafterna är att samtidigt som de själva eggas på av sina meningsfränders framgångar i andra länder påverkas de ofta negativt av att associeras med varandra. Det sägs att reaktionären Norbert Hofer, som i december besegrades i det österrikiska presidentvalet av miljöpartisten Alexander van der Bellen, fick det motigare när Nigel Farage gick ut och uttryckte stöd för hans kandidatur. Och på många sätt har Donald Trump, som ogillas intensivt av en kompakt majoritet av svenska folket, kommit att bli en symbol för den här utvecklingen. Aptiten för att sätta stopp för den tycks ha tilltagit bland folk, och kan komma att få råg i ryggen av de enorma massprotester som hittills har präglat Trumps presidentskap.

Dagens opinionsmätningar är också ytterligare ett exempel på hur svårregerat och instabilt det kapitalistiska västerlandet har blivit de senaste åren. Den härskande klassen och etablissemanget staplar fram som i blindo, och tycks inte hitta någon fast mark. Somliga sätter förhoppningen till en comeback för nationen, familjen och religionen, men det leder till ytterligare instabilitet och erbjuder ingen lösning för den krisande kapitalismen.

Om det skulle bli val i Sverige idag är det svårt att säga vad vi skulle få för regering. Den splittrade alliansen, där Moderaterna plötsligt har ränt iväg och satt sitt hopp till Sverigedemokraterna, skulle (om KD kommer in i riksdagen) få c:a 38-41% av rösterna. Men elva av de procenten tillhör Centern, som har gjort det till sitt varumärke att utgöra motsatsen till Sverigedemokraterna i så kallade värderingsfrågor. ”På egen hand” har Moderaterna och Sverigedemokraterna stöd av 36%. De rödgröna å sin sida skulle hamna på en liknande nivå som Alliansen (om den nu existerar längre?), varav regeringspartierna bara samlar 31-32%. Resultatet skulle kunna bli en påstådd mittenregering (S-MP-FP-C) med knappt hälften av rösterna i ryggen eller en stor koalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna som i dagsläget faktiskt inte har en majoritet av rösterna tillsammans.

Det vi nästan helt säkert kan säga är att vilken regering det än blir kommer den bli instabil. Vi kan i såväl Norge, Danmark och Finland se hur stödet för högerregeringar med deltagande eller stöd av partier som liknar SD urholkas. Och även om utvecklingen är mest dramatisk i Finland, där Sannfinnländarnas stöd nästan halverats, kan vi se att även Fremskrittspartiet och Dansk Folkeparti har drabbats av sitt regeringsdeltagande.

En koalition som spänner från socialdemokratin till Sveriges mest nyliberala parti, förklädd till ”mittenregering”, skulle å andra sidan riskera att slitas isär i sina beståndsdelar pga dess motsägelsefulla sammansättning. Och en ”stor koalition”, slutligen, skulle innebära ett symboliskt slut för den traditionella uppdelningen mellan Socialdemokraterna och Moderaterna som historiskt sett har representerat två olika världar i det svenska samhället. Det tycks bli fortsatt svårt att regera Sverige efter nästa val. Det innebär stora risker men kan också öppna upp för progressiva förändringar om vänstern spelar sina kort rätt när spelplanen ritas om.

Erik Andersson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: