Danmark: dramatisk kamp för offentliganställdas rättigheter stundar


Danmark2
10.000 förtroendevalda offentliganställda samlade till möte i Köpenhamn.

Just nu pågår en stor kraftmätning mellan de offentliganställda och arbetsgivarna i Danmark. De offentliganställdas fackliga organisationer har varslat om strejk från 4 april för 75000 av sina medlemmar, och arbetsgivarna har svarat med att varsla om lockout av 440.000 anställda. I veckan har det hållits stora massmöten i Köpenhamn som del av den dramatiska avtalsrörelsen. Vi publicerar här en översättning av ett flygblad som den danska vänsterriktningen Socialisten har delat ut på veckans massmöten för fackligt förtroendevalda i Köpenhamn:

Enhet mellan privat och offentligt anställda är vägen fram!

Den förestående stor-lockouten av nästan en halv miljon offentliganställda arbetare närmar sig. Kommunerna, regionerna och regeringen har på det sättet eskalerat situationen dramatiskt. De offentliganställdas krav om rimliga löneökningar, bevarande av de betalda lunchpauserna och lärarnas rätt till en avtalsöverenskommen arbetstid är både beskedliga krav och helt rättfärdiga. Hade den borgerliga regeringen haft en liten smula förnuft hade de ögonblickligen accepterat kraven. Istället uppvisar de en iskall cynism genom att sprida lockoutvarsel till höger och vänster. Men regeringens cynism kan riskera att väcka en motreaktion. Redan nu väller stöd och solidaritet in från många klubbar och fackföreningar på det privata området. Samtidigt stödjer nästan 70% av befolkningen de offentliganställda, medan bara 9% stöder regeringen.

De offentliganställda kan inte få förbättringar, så att inte de privatanställda ska kräva förbättringar…

Regeringens linje är som i nästan allt annat nästan identisk med Dansk Arbetsgivarförenings. Dansk Arbetsgivarförening (DA, som ju representerar de danska kapitalisterna) fruktar att högre löner i det offentliga ska smitta av sig på det privata. På det privata området är nämligen arbetsvillkoren också under press. Lönerna är låga, arbetstempot högt och utslitningen stor. Därför fruktar DA att de offentliganställda ska bli en inspiration för hela arbetarklassen genom att kämpa för förbättringar.

Det danska näringslivet har gigantiska överskott och aktiemarknaden slår alla rekord. Men vad DA (och därmed den danska regeringen) anbelangar må detta för allt i världen inte leda till förbättrade förhållanden varesig för de offentligt eller privat anställda. Deras girighet känner inga gränser och just därför är det på tiden att krav på reella förbättringar för både offentligt och privat anställda förs fram.

Lockout – LO måste ut på banan

Lockouten är inte enbart ett angrepp på alla offentliganställda, det är ett angrepp på alla löntagare. De offentliga arbetsgivarna som stöds av den borgerliga regeringen och DA försöker att skrämma och hota de anställda till att böja sig. De vill inte ha förhandlingar, utan diktat. Enligt dessa fina människor ska alla löntagare finna sig i att deras lön står stilla, deras arbetsvillkor försämras och att de tvingas på längre arbetstid. (Detta syftar på konflikten mellan förskollärarna och regeringen 2013, då regeringen genomdrev ett avtal med högre arbetstid än den tidigare gällande enligt avtal, vår anm)

Samtidigt ska de själv ha skattelättnader, bonussystem, miljonlöner, lyxbilar och jättevinster. Men lockouten bör inte få stå oemotsagd. Detta är ett angrepp på nivå med storlockouten 1899. I en så avgörande kamp ska de offentliganställda inte stå ensamma. LO måste tydligt varna regeringen om att om lockouten inte avblåses kommer LO varsla alla sina medlemmar om sympatiåtgärder, alltså en verklig generalstrejk.

Regeringsingripande – vad gör vi?

Mycket talar för att den borgerliga regeringen planerar ett regeringsingripande. Om det sker, behöver kampen på inget sätt vara avslutad. Ett regeringsingripande är inte bara ett hot mot den fria förhandlingsrätten, det skulle innebära ett upphävande av arbetarnas fria förhandlingsrätt. Utöver det skulle det var djupt odemokratiskt. Befolkningen står på de offentliganställdas sida – inte på regeringens.

Alla vet att det är regeringen (inspirerade av DA) som står bakom den orimliga inställningen till de offentliganställda. Att de skulle tillåtas trumfa genom sina vilja vore inget annat än odemokratiskt maktmissbruk. Detta kan och skall inte accepteras! Det är helt avgörande att förstå att en strejk slutar först när de strejkande beslutar det. Om man beslutar att lyda ett odemokratiskt regeringsingripande så upphör strejken. Men väljer man att stå på sig för sin rätt och fortsätta strejken, ja då kan regeringen hoppa och skrika bäst de vill, men strejken fortsätter likväl.
Det är helt avgörande att redan nu lokalt säkra effektiva sammanslutningar av förtroendevalda som kan koordinera de lokala aktiviteterna. Men om kampen ska föras vidare behövs en rikstäckande koordinering. Annars riskerar man att strejken fortsätter i en stad men inte i en annan. På det sättet skulle kampen splittras och bli lättare att besegra. Alla städers förtroendevalda bör sända representanter till ett rikstäckande möte bestående av förtroendevalda, som kan avgöra om det finns majoritet för att fortsätta strejka eller avbryta strejken. Det skulle vara både det mest effektiva och det mest demokratiska.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: