Venezuela – 10 år sedan kuppen


Den 7 oktober är det presidentval i Venezuela, Chavez vinner med stor säkerhet

I år är det 10 år sedan statskuppen i Venezuela besegrades. Sedan dess har mycket hänt inom den Venezuelanska revolutionära processen. Flammans Dick Emanuelsson skriver om Venezuela.

”Under Chávez 13 år har den extrema fattigdomen minskat från 20,34 procent 1998, då Chávez vann valet till 8,6 procent 2011. Den ”normala” fattigdomen har sjunkit från 30,4 procent 1998 till 23,3 procent 2011. Enorma satsningar har skett inom infrastruktur, bostadsbyggandet har vuxit starkt, utbildning och hälsovård har också expanderat mycket men inte tillräckligt, säger Juan Perez som menar att också andra frågor upprör venezuelanerna.”

Jag var nyligen på ett möte på Venezuelas ambassad i Sverige i egenskap av företrädare för Hands off Venezuela-kampanjen i Sverige. Hands off Venezuela Sverige

Inbjudna talare var Gregory Wilpert från, akademiker och grundare av Venezuela analysis. Samuel Moncada, ambassadör för Venezuela i Storbrittanien. Jesus Sojo, ambassadör för Venezuela i Norge.

Jesus Sojo visade statistik som bekräftar de uppgifter som Dick Emanuelsson hänvisar till. På område efter område har Venezuela förbättrat välfärden och folkhälsan. Landet har blivit mer jämlikt. Man skulle kunna tro att det skulle leda till att Venezuela lyfts fram som ett exempel på samhällsförändring men istället är landet och dess president demoniserat. Detta sker inte bara från högerhåll, arbetarrörelsen har varit dålig på att ge Venezuela det erkännande landet förtjänar.

Dessvärre visade statistiken att kurvorna de senaste åren stått stilla. Revolutionen går helt enkelt inte fram i samma takt som tidigare. Det leder till ökad uppgivenhet bland befolkningen. Oppositionen kan inte vinna valet, det är revolutionen som kan tappa röster. Nu lär man inte förlora valet i oktober i år men vi har sett i tidigare val hur den bolivarianska rörelsen har kunnat förlora val där man tidigare haft ett solitt stöd.

Martin Lööf

 

 

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: