Uppgörelse mellan Grekland och EU – tid för mobilisering!


Finansminister Varoufakis och representant för Trojkan.
Finansminister Varoufakis ger kardan till representant för Trojkan, kommer uppgörelsen hjälpa Grekland ur misären?
Den nya uppgörelsen mellan grekiska regeringen under ledning av Syriza och EU:s finansministrar verkar innebära ett oförändrat läge; konfrontationen skjuts upp fyra månader. Vänstern har reagerat på tre olika sätt till nyheten om uppgörelsen.

På ena sidan har några argumenterat för att Varoufakis [Greklands finansminister] strategi är i det närmaste genial eftersom EU:s finansministrar tappat initiativet och deras planer nu hamnat på sniskan. EU:s ledare skulle därmed gått med på en uppgörelse där de erkänner (och underförstått, stödjer) Greklands beslutsamhet i att göra åtgärdsprogrammen mindre straffande och mer inriktat på tillväxt i framtiden. Den andra extremen framställer uppgörelsen som ett ”förräderi”, en konsekvens av att Syriza inte tar sikte på fullständig socialistisk revolution med en gång. Någonstans mittemellan dessa positioner hittar vi de som driver linjen att ”regeringen måste få en chans”, de behöver andrum efter att de just blivit valda.

Vi vill argumentera för att samtliga dessa ståndpunkter missar poängen.

De relaterar inte till förhoppningen och strävan hos det grekiska folket att äntligen få politiker som håller sina löften. Framgång för de som bekämpar etablissemanget nås inte genom att vara skicklig med taktik eller slogans, inte heller genom att vara tålmodig utan genom mobilisering. Den härskande klassen kan alltid kosta på sig att hålla ut, med sina arméer av betalda propagandamakare, byråkrater och företrädare på prominenta positioner i samhället, för att inte nämna kontroll över våldsmonopolet. Dessa kan dag efter dag ägna sig åt att underminera socialistiska krafter. Arbetarklassen har å andra sidan styrka i sitt överväldigande antal, sin kreativitet, rättvisepatos, solidaritet och organisering som när den sätts i rörelse är en kolossal kraft. Men för att utlösa denna kraft krävs fokusering. Ett sådant fokus är just motståndet mot den innerligt hatade Trojkan och dess nedskärningspolitik. Det är detta fokus som gjorde Syrizas spektakulära väg till makten möjlig. Första intrycket hos grekerna var att Syriza faktiskt implementerade sina vallöften, vilket direkt resulterade i massivt ökat stöd för regeringen och för en konfrontationen med Trojkan. En konfrontation som var otänkbar bara för några månader sen. Dock ingjuter den senaste uppgörelsen inte förtroende i att regeringen kommer hålla sina löften.

Hade Syriza använt detta första momentum för att mobilisera en miljon på gatorna i Aten mot Trojkan, skickat 100,000 människor till Berlin för att tillsammans med andra demonstrera, skickat delegationer till alla de som drabbats av nedskärningar i Europa, så hade Trojkan blivit tvungen böja sig för kraven och göra en uppgörelse fördelaktig för det grekiska folket. Vi behöver bara se på historien för att inse att mobilisering är nyckeln; efter att tio miljoner arbetare ockuperat sina fabriker under Majrevolten i Frankrike 1968 så gav dåvarande presidenten de Gaulle fackföreningarna precis allt de önskade sig. En massiv mobilisering på europeisk nivå skulle inte bara skrämma livet ur Trojkan utan även varenda regering i Europa. Plötsligt skulle de uppleva hur arbetarklassens apati, som de byggt sin maktbas på och möjliggör deras nedskärningsprogram, går upp i rök framför deras ögon.

Samtidigt som man förbereder för mobilisering och den följande positiva uppgörelsen med Trojkan, behöver den grekiska regeringen införa finansregleringar och nationalisera bankerna för att stoppa den nära förestående kapitalflykten från Grekland. Dessa åtgärder kommer behöva implementeras om fyra månader oavsett, såvida Syriza inte tänker kapitulera då. Utan tvekan kommer den överväldigande majoriteten av grekerna stödja och välkomna sådana åtgärder. De är logiska konsekvenser av att ta strid mot Trojkan.

Den intellektuella striden mot ekonomisk åtstramning är vunnen sedan länge. Alla vet att åtstramning inte fungerar, vare sig i praktik eller teori, men utan mobilisering blir även Varoufakis ”geniala taktik” i förhandlingarna fullkomligt tandlös. Lika felaktig är dock idén att regeringen, framröstad för att stå upp emot Trojkan, plötsligt utan något mandat ska ägna sig åt socialistisk revolution. Det är sant att en framgångsrik kamp mot åtstramningspolitiken kan öppna upp möjligheter för en socialistisk omdaning, men först måste kampen mot nedskärningarna och åtstramningen vinnas.

Det är omöjligt säga om det första momentumet har brutits till en sådan grad att det inte går att mobilisera när förhandlingarna återupptar. Men, vad som är klart är att det inte är tillfälle skrika om förräderi eller att prisa regeringens taktik, inte heller att va tålmodig. All kraft måste läggas på att förmå Syriza och den grekiska regeringen att förbereda för en massiv mobilisering inför nästa runda av förhandlingar. Och att den europeiska arbetarklassen är redo att stödja dem.

 

Jonathan Clyne,

Författaren nås på bretorp@gmail.com

Annons

3 reaktioner till “Uppgörelse mellan Grekland och EU – tid för mobilisering!

  1. Bra skrivet! Men det behövs lite till. Syriza fick 36 % i valet. Det reser frågan: Var finns majoriteten? Opinionsmätningar efter valsegern pekar på en oerhörd förändring av opinionen. 45 % för Syriza som parti, men mycket, mycket mer som stöd för åtgärder mot åtstramning och trojkan. Det visar på möjligheter som kan utvecklas. Dock: Vad säger en insatt bedömare om möjligheten till den mobilisering, som Jonathan skriver om? Grekerna har demonstrerat, men inte i miljoner, vad jag vet. Finns det ett underlag för miljondemonstrationer? Eller: Hur skapas detta underlag? Och: Vilka resonemang förs i Syriza (i ledningen och i basen) om massmobilisering?

      1. Att en enskild person har det gott ställt säger nog inte så mycket om Syrizas politik. Det blir extremt moralistiskt att förhålla sig till politik på det sättet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: