Syriza inför grekiska valet: Möjligheter och hot


Syriza

Måndagen den 29 december misslyckades det grekiska parlamentet för tredje gången att rösta fram en ny president. Regeringens föreslagna kandidat lyckades inte samla den nödvändiga 180 rösterna och enligt konstitutionen har nyval utlysts till den 25 januari. Opinionsmätningarna visar att Syriza, Greklands nya vänsterparti, kommer stå som trolig vinnare i valet. Detta skulle vara första gången ett anti-nedskärningarparti kommer till makten inom Eurozonen. Utifrån detta är det viktigt att analysera Syrizas politiska plattform, i den här artikeln går Ilias Milonas att den nyligen antagna plattformen och argumenterar varför den inte är tillräcklig för att vända utvecklingen i Grekland.

Ilias Milonas är medlem i Vänsterplattformen i Syriza och sitter i Centralkommittén för DEA. Tidigare har Ilias varit ledande i fraktionen Kokkino, som under hösten 2014 gick upp i DEA.

En begränsad plattform

Syrizas valplattform och basen för de närmaste årens politik annonserades av partiets president Alexis Tsipras på den Internationella Utställningen i Thessaloniki i september 2014. Programmet är dock inte framtaget genom en diskussionen inom partiets organ utan har arbetats fram av en expertgrupp kring Tsipras. Det är en begränsad plattform, utanför det av kongressen beslutade partiprogrammet, som ledningen för Syriza vill föra fram till allmänheten.

Plattformen lovar att föra samhället i en ny, positiv riktigt och innehåller många bra förslag för att underlätta för de mest utsatta sociala grupperna. I korthet innebär plattformen:

  • En seriös förhandling om den nationella låneskulden och en nedskrivning av de största skulderna.
  • Höjda skatter för de rikaste
  • Höjda lägstalöner i offentlig sektor
  • Avskaffande av den drakoniska fastighetsskatten ENFIA
  • Mer pengar till kommuner och regioner
  • Skapandet av 300,000 nya arbetstillfällen
  • Återöppnandet av nationell radio och TV public service
  • Minimilönen återgår till den tidigare nivån på 751 euro i månaden

Motstånd från kapitalisterna

Ledningen i Syriza vill använda denna plattform, långt ifrån ett socialistisk, till att bevisa sig regeringsdugliga för den styrande klassen och i Trojkans ögon. Intentionerna från Tsipras och de som arbetat fram programmet är troligen goda, men verkligheten är att kapitalisterna i dagens djupa kris och hårdnande konkurrens inte är beredda att släppa till ett enda cent för social reformer. Även denna minimiplattform kommer innebära en hård konflikt med kapitalistklassen och för att genomföra det krävs en massiv mobilisering av stora grupper i samhället. Det är inte säkert ledningen för Syriza inser vilken kamp som kommer behöva genomföras för att få igenom plattformen. Istället är det fullt möjligt att även de mest simpla kraven, såsom återställandet av minimilönen till nivåer före krisen kommer vara oacceptabla för den ekonomiska eliten. Än mindre hela programmet på tolv miljarder euros!

Grekland och eurozonen

När det gäller frågan om den nationella skulden så har ledningen för Syriza en grundmurad uppfattning att EU inte har möjlighet att utesluta Grekland från eurozonen. Detta är en stor illusion och motsatsen har redan bevisas i fallet Cypern. EU hotade den cypriotiska regeringen med uteslutning såvida de hårda villkor man ställde på landet för att få nödlån inte uppfylldes. Visserligen kommer det vara betydligt svårare för Grekland att bli utkastad ur eurozonen då landets skuld är mycket högre (trots tre år av massiva nedskärningar!) och bankerna som lånat ut pengar i euro-valutan kommer ligga på för att få tillbaka dem. Men oavsett kommer EU och IMF inte vara beredda fortsätta med nödlån om de drakoniska finansiella reglerna inte följs till punkt och pricka. Redan nu har de skickat ett tydligt meddelanden till den grekiska regeringen, som skapat en mini-krash på den grekiska börsen med ett tapp på 300 punkter på några dagar. Som Vänsterplattform och den huvudsakliga interna oppositionen i Syriza har vi arbetat mycket med ”plan B”, utifall att Grekland kommer kastas ur Eurozonen.

Offentligt ägande av bankerna

I plattformen från Syrizas ledning saknas det mest avgörande ekonomiska kravet, nationalisering av banksektorn. Detta är ett krav som beslutades på partiets senaste kongress, i ljuset av att ett stort antal banker har privatiserats de senaste åren. Vi är övertygande att de nödvändiga investeringar som krävs för att vända utvecklingen i Grekland bort från kris och social misär är omöjliga utan en nationalisering av banksektorn och andra strategiska delar av ekonomin. Ledningen för Syriza har föreslagit en nationell utvecklingsbank med en budget på en miljard euro. Förslaget kan jämföras med att plantera ett träd i förhoppning om att göra Sahara grönt. För de privata bankerna föreslås endast en väldigt vag form av ”social kontroll”.

Potentialen för Syrizas valseger

En seger för Syriza i det kommande valet kommer troligtvis utlösa en våg av mobilisering av arbetare i Grekland som kommer ställa krav på den nya regeringen. Arbetarklassen kommer se det som ”sin” regering och kräva att välfärd och löner som slaktats under åren av nedskärning nu skyndsamt återinförs. En sådan situation har potentialen att kan innebära en kraftig radikalisering bland arbetarklassen Grekland och i hela Europa. Syriza får inte tillåtas misslyckas i denna historiska situation på grund av ett för snävt ekonomiskt program. Ett misslyckade för Syriza skulle vara ett misslyckande för hela vänstern och arbetarklassen.

Ilias Milonas,

iliasmil@hotmail.com

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: