Upprop från ett ”stormötenas stormöte” bland de gula västarna


commercy27j

Vi publicerar här en översättning av ett upprop antaget av ett ”Stormötenas stormöte” i helgen i den lilla franska orten Commercy. Mötet arrangerades efter att de gula västarna i Commercy uppmanat stormöten bland de gula västarna runt om i landet att sända delegater till ett gemensamt möte utnämnt till ”Stormötenas stormöte” (”Assemblées des assemblées”).

Representanter för ett hundratal lokala stormöten bland de gula västarna runt om i landet samlades och antog nedanstående upprop. Översättningen utgår från det franska originalet och denna engelska översättning.

Det är fritt fram att sprida översättningen vidare på det sätt man finner gott, men med hänvisning och länk till detta ursprungliga inlägg. Vi vill understryka att de gula västarna är en tämligen brokig rörelse utan formella strukturer, så det är svårt att säga exakt hur representativt detta ”stormötenas stormöte” är. Tidigare försök att tala för rörelsens räkning har väckt vilda kontroverser. Rörelsen består helt enkelt av de vanliga människor av kött och blod som vecka ut och vecka in bemannar rondellblockaderna och deltar i rörelsens protester. Så ta uppropet för vad det är – ett uttryck för åsikterna hos representanter för ett hundratal stormöten bland gula västar runt om i Frankrike. Uppropet lyder som följer:

”Vi, Gula Västar från rondellerna, parkeringarna, torgen, stormötena och demonstrationerna, träffades 26-27 januari i ”Stormötenas stormöte” som samlade runt hundra delegationer på uppmaning av de gula västarna i Commercy.

Sedan 17 november har vi, från den minsta byn, från landsbygden till landets största stad, rest oss mot ett djupt våldsamt, orättvist och outhärdligt samhälle. Vi låter det inte fortsätta mer! Vi gör uppror mot höga levnadsomkostnader, otrygghet och fattigdom. Vi vill leva i värdighet för våra nära och käras, våra familjers och barns skull. 26 miljardärer äger lika mycket som halva mänskligheten, och det är oacceptabelt. Låt oss dela på rikedomarna och inte på misären! Låt oss göra slut på social ojämlikhet! Vi kräver höjningar av löner, bidrag och pensioner, liksom ovillkorlig rätt till bostäder, vård, utbildning och fri offentlig service till alla.

Det är för alla dessa rättigheter som vi ockuperar rondellerna på daglig basis, det är för de vi organiserar aktioner, demonstrationer och debatter överallt. Med våra gula västar tar vi återigen ordet, vi, som aldrig brukade göra det.

Och vad har regeringens svar varit? Repression, förakt, nedvärdering. Dödsfall och tusentals skadade av vapen som stympar, skadar och traumatiserar. Mer än 1000 personer har blivit godtyckligt dömda och fängslade. Och nu kommer den nya så kallade ”anti-kravall”-lagen, som bara är ett sätt att förhindra oss från att demonstrera. Vi fördömer allt våld mot demonstranter, oavsett om det kommer från polisen eller från små våldsamma grupper. Inget av detta kommer att stoppa oss! Att demonstrera är en grundläggande rättighet. Slut på straffriheten för polisen! Amnesti åt alla offer för repression!

Och vilken bluff denna ”stora nationella debatt” (termen kommer från ett initiativ från Macron, översättarens anmärkning), som i själva verket är en kommunikationskampanj från regeringens sida, som försöker utnyttja vår vilja att debattera och besluta! Verklig demokrati är den som praktiseras på våra stormöten, i våra rondeller, den praktiseras varken på TV eller genom Macrons pseudo-runda bords-samtal.

Efter att ha förolämpat oss och behandlat oss som inte värda ett skvatt presenterar han oss nu som en fascistoid och främlingsfientlig hatmobb. Men vi är den raka motsatsen: varken rasister, sexister eller homofober, vi är stolta över att vara tillsammans med våra skillnader och bygga ett solidariskt samhälle.

Vi är starka i våra diskussioners mångfald och just nu medan vi talar håller hundratals stormöten på att planeras och utveckla sina egna krav. De rör verklig demokrati, social rättvisa och rättvisa skatter, klimat- och ekologirättvisa och slut på diskriminering. Bland de mest omdebatterade strategiska kraven och förslagen finns:

– Utrotning av fattigdom i alla dess former.
– Omvandling av institutionerna (folkomröstningar på medborgarinitiativ, en konstituerande församling, slut på politikerprivilegierna m.m.)
– Ekologisk omställning (svårigheter att ha råd med bensin, el, uppvärmning osv, industriutsläpp m.m.)
– Jämlikhet och inkludering av alla oavsett nationalitet, liksom gällande människor med handikapp och när det gäller jämlikhet mellan män och kvinnor.
– Sluta överge arbetarområdena, landsbygden och de utomeuropeiska territorierna.

Vi, Gula Västar, inbjuder alla som vill att med sina medel och i den utsträckning de önskar att ansluta sig till oss. Vi uppmanar till att fortsätta mobiliseringarna varje lördag (”akt 12” mot polisvåld framför polisstationerna, liksom akt 13, 14 osv…), för en fortsättning av rondellockupationerna och för en nedstängning av ekonomin, för förberedelse av en massiv och förnybar strejk med start 5 februari. Vi uppmanar till bygge av kommittéer på arbetsplatserna, i skolorna, på universiteten och överallt annars så att denna strejk kan formas på gräsrotsnivå av de strejkande själva. Låt oss ta våra angelägenheter i våra egna händer. Stå inte ensam, kom med oss!

Låt oss organisera oss demokratiskt, autonomt och självständigt! Detta stormöte av stormöten är ett viktigt steg som möjliggör för oss att diskutera våra krav och våra handlingsvägar. Låt oss gå samman för att omvandla samhället!

Vi föreslår alla Gula Västar att cirkulera detta upprop. Om detta upprop faller er i smaken som grupp av Gula Västar, sänd er signatur till Gula Västarna i Commercy (assembleedesassemblees@gmail.com). Tveka inte att diskutera och formulera förslag till nästa ”stormöte av stormöten”, som vi redan håller på att förbereda.

– Avgå Macron! Leve makten åt folket, av folket och för folket.

Upprop föreslaget av ”Stormötenas stormöte” i Commercy. Det kommer föreslås för antagande på alla de lokala stormötena runt om i landet.

Stormötenas stormöte” i Commercy, 27 januari 2019″

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: