Gräsrotskommittéer slog tillbaka byggjättarnas angreppByggnadsarbetare protesterar i London, november 2011.

Steve Kelly från fackförbundet Unites byggavdelning i London och Russ Blakely, från Unite Portsmouth distrikt 0750 rapporterar om de brittiska byggnadsarbetarnas inspirerande kampanj mot byggjättarnas försök att tvinga igenom nya villkor inom hela branschen.

(Artikeln publicerades ursprungligen på brittiska Labour Representation Committees (LRC) hemsida 2:a mars. LRC bildades ursprungligen år 1900  för att kämpa för politisk representation för arbetarrörelsen, och återlanserades av Labour-, vänster- och fackföreningsaktivister år 2004. Sex fackförbund är anslutna till LRC, liksom tiotals Labourpartiföreningar, vänsterorganisationer och fackliga avdelningar. Översättningen är gjord av Erik Andersson.)

Byggnadsarbetarna har säkrat en enastående seger. De vinsthungriga byggjättarnas försök att skära ned lönerna och arbetsvillkoren har slagits tillbaka genom gräsrötternas heroiska kamp. Det är utan tvekan ett storslaget exempel för arbetare överallt, som kämpar för att försvara sin levnadsstandard. Det visar oss än en gång att vägen framåt är att ta strid.

Det gigantiska multinationella byggföretaget Balfour Beatty hade blivit den ledande aktörer i försöken att driva ned arbetarnas löner med 35%, införa avprofessionalisering och trampa ned tidigare villkor och avtal, vilka slogs fast i Joint Industry Board-uppgörelsen. Istället för att alla företagen införde förändringarna på en gång, singlades det största företaget, Balfour Beatty, ut av företagarna för att leda angreppet genom att bryta sig loss från JIB-uppgörelsen.

Cheferna på Balfour pressade sina arbetare att underteckna ett nytt avtal som införde nedskärningar och försämrade villkor. Om man inte undertecknade innan en deadline som satts av företaget hotades man med avskedande.

Strejkomröstning

När Unite vann en omröstning för strejk vid Balfour, vilket gräsrötterna hade pressat på för, sprang företaget till domstolarna för att försöka få resultaten ogiltigförklarade. De upprepade detta efter en andra framgångsrik strejkomröstning, men domstolen avvisade slutligen deras falska invändningar.

Arbetare vid Balfour Beatty var därför på väg att inleda en planerad strejk, en vecka på jobbet, en vecka i strejk, plus en övertidsblockad. Detta hot var tillräckligt för att förskjuta balansen och tvinga Beatty att göra reträtt och ge upp de föreslagna förändringarna, kända som the Building Engineering Services National Agreement (BESNA).

Det var en stor seger. Trots allt är Balfour Beatty byggbranschens största företag. Det visade att, om man sätter in ett hårt tryck, kunde de andra företagen tvingas kapitulera. Inom bara några dagar gjordes skickade NG Bailey, ett annat stort företag, ut ett pressmeddelande:

”Efter Balfour Beatty Engineering Services förra fredagen, är nu BESNAs framtid ohållbar. NG Bailey kan därför bekräfta att vi kommer att dra tillbaka BESNA-kontrakten och fortsätta att arbeta efter det nuvarande arbetsreglementesuppgörelsen.”

Ett korthus

Att NG Bailey drog sig ur var ännu en seger för arbetarna. Företagarnas enade front föll nu isär i bitar. Nästa sak vi fick reda på var att andra firmor också hade dragit sig ur! De föll ihop som ett korthus.

Till slut, efter månader av öppen strid från elektriker, rörmokare och andra, hade vi lyckats besegra dessa ondsinta angrepp. Under trycket från oss, de vanliga aktivisterna, drogs Unite fullt ut in i denna kamp genom att bistå med hjälp och resurser. Efter månader av intensivt kampanjande hade vi segrat!

Hur uppnådde vi detta? Svaret är: genom öppen strid! Förra sommaren pratade några fackföreningsledare om att besegra företagarna genom ”civil olydnad”. Gräsrötterna bland byggnadsarbetarna förvandlade ord till handling.

På så sätt satte vi konstant tryck på företagarna – de s.k. ”BESNA 8”, uppkallade efter de åtta företagen (som stod bakom det nya avtalet, övers. anm). Från sent i augusti protesterade byggnadsarbetare vecka ut och vecka in utanför byggarbetsplatser, ockuperade kontror och blockerade huvudvägar, marscherade, uppvaktade parlamentsledamöter, och pressade nationella fackliga företrädare. Sist men inte minst fick vi Unite att organisera en strejkomröstning vid Balfour Beatty, vilket injagade gudsfruktan i företagarna. Handling väger tyngre än ord!

Öppen strid

Försök att avvärja en öppen strid, särskilt från Unites nationella ombudsman, sveptes åt sidan när gräsrötterna började organisera sig på nationell basis. Kommittéer etablerades runt om i landet, inte i opposition till fackföreningen, men för att sätta press på fackförbundet, för att säkra att de arbetade på rätt sätt, och, vilket vi förtjänar erkännande för, visade vägen framåt. Vi tog ansvar för att organisera en hel serie av protester och aktioner från London till Skottland, utanför stora kraftverk och byggarbetsplatser.

Demonstrationer organiserades genom sms, email och Facebook, vilket bidrog till att överrumpla företagen. Detta var en uppvisning av verklig arbetardemokrati i handling!

Genom dessa aktioner lyckades vi dra ett lager av icke-medlemmar in i kampen och fackföreningarna. Arbetare köade (för att gå med, övers. anm). Detta visar än en gång att det är öppen strid som bygger fackföreningarna och får arbetare involverade.

Denna kamp visar att vanliga fackliga medlemmar kan ta sig an företagstopparna och vinna. När vi bestämmer oss är vi starka. När vi samlas och står enade som en grupp, kan vi ta oss an mäktiga företagstoppar. När vi arbetare är organiserade och beslutsamma kan vi besegra företagarnas angrepp, t.om. när en del fackliga representanter försöker att ta en enklare, men mindre effektiv, väg.

Det visar att när fackföreningsmedlemmarna tar spetsen, börjar fackföreningarna att verkligen agera för oss. Det är ett svar till de som vill vända sina ryggar mot fackföreningarna. Det är vi, gräsrotsmedlemmarna, som hjälpte till att finansiera och bygga upp fackföreningarna. Vi måste försäkra oss om att de till fullo representerar våra intressen.

Vi har inte råd att dra oss undan från eller lämna fackföreningarna p.g.a. frustration. Denna strid visar hur seger kan uppnås, och hur fackföreningarna kan användas på ett positivt sätt. Vi har uppnått mycket i form av självförtroende och organisation, vilket sätter oss i en bra position inför framtiden.

Gräsrötterna

Den nationella gräsrotskommittén, etablerad under kampens gång, är nu erkänd av Unite. För att ge honom det beröm han förtjänar, är det värt att påpeka att Len McCluskey, fackförbundets generalsekreterare, offentligt har välkomnat våra gräsrotskommittéer. Han har imponerats av vårt arbete med att vinna denna konflikt.

Vi är fast övertygade om att gräsrötterna måste vara involverade i alla framtida förhandlingar, och att ingen uppgörelse ska undertecknas utan att den tas till medlemmarna för omröstning.

Arbetsköparna har nu sagt att de vill diskutera ”modernisering” av den gamla JIB-uppgörelsen, som ligger till grund för våra nuvarande löner och villkor. Arbetsköparna har gått med på att inträda i dessa förhandlingar. Men det arbetsköparna menar med ”modernisering” är avprofessionalisering och större ”flexibilitet” – just de sakerna som vi har kämpat emot. Vad vi förstår som ”modernisering” är förbättringar av våra löner och villkor. Särskilt angelägna är vi gällande svartlistningen av arbetare i industrin pga deras fackliga aktivitet.

Vi vill inte bara bli fullt representerade i det nationella förhandlingsteamet, vi vill ha tillbaka frågan om svartlistningen högt upp på agendan, med en garanti för att de svartlistade medlemmarna kommer att anlitas på de stora byggena.

Svarta listan

Alla svartlistade arbetare, aktivister, f.d. Fackligt förtroendevalda etc, borde erbjudas direkta anställningar inom ramen för de relevanta uppgörelserna i de större byggprojekten runt om i landet. Vi tror att alla bemanningsföretag, falska former av självanställning etc måste raderas från de nationella uppgörelserna, från de undertecknande företagen, projekten och byggena – omedelbart och utan undantag. Alla arbetare måste anställas av företaget de arbetar för, och få samma villkor.

Vi är inte så naiva att vi tror att byggföretagen inte kommer att försöka genomföra sina förändringar (”attacker”) genom bakdörren. Vi kommer behöva vara vaksamma och inte luras in i en känsla av falsk trygghet.

Solidaritet

Vi skulle göra ett allvarligt fel om vi inte nämnde den fantastiska solidaritet som vi har mottagit internationellt. Detta stöd, som har kommit från Australien, Spanien, Frankrike, USA och t.om. Benin i Västafrika, och från andra ställen, var en enorm inspiration för oss.

Vi var så glada att motta stöduttalanden, inklusive från transportarbetarna i New York, som organiserade en offentlig solidaritetsdemonstration utanför Balfour Beattys kontor. Transportarbetarfackets ordförande, Jimmy Hoffa Jr., skrev till Balfour Beattys VD Ian Tyler och uttalade sitt stöd för sina bröder i Storbritannien. Som vi säger, ”ett angrepp mot en är ett angrepp mot oss alla!”.

Det internationella stödet, som organiserades av Unite, var en stor hjälp. Det visar hur arbetares kamper överallt är desamma. Allt som allt var det en enorm seger vunnen av gräsrötterna. Balfour Beatty böjde sig till slut, när de såg att veckovis strejkaktion låg framför dem, vilke skulle underminera deras profiter. Vi behövde slå dem där det gjorde som mest ont – i plånböckerna.

Vi har nu vunnit denna första rond, men Balfour Beatty och deras likar kommer att återkomma igen. Andra arbetare borde lära av vår seger. Det kommer fler strider i framtiden. Vi har inte råd att kosta på oss några splittringar mellan oss själva och NAECI-arbetarna i deras kommande potentiella konflikt (NAECI är ett avtal för ingenjörerna i byggbranschen, övers. anm).

Vi är alla arbetare; vi måste förenas som en; vår kamp är er kamp. Vad som står klart är att enad, öppen strid betalar sig! Vi vill tacka alla de som stödde oss.

”Fackföreningarna är den mest grundläggande formen av organisation för arbetarna i alla länder vid alla tidpunkter. Utan organisering kommer arbetarklassen för alltid vara enbart råmaterial för exploatering. Uppgiften att bygga och stärka fackföreningarna är därför en brådskande prioritering.”

Karl Marx

Annons

En tanke på “Gräsrotskommittéer slog tillbaka byggjättarnas angrepp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: